czwartek, 23 lutego 2012

Lody curacao z jogurtem

Składniki

150 g jogurtu,
35 g cukru pudru,
1/2 opakowania cukru waniliowego,
60 ml Curacao blue,
200 ml śmietany kremówki,
sok z 1/2 limetki,
1 limetka i listki melisy do dekoracji.
 



Przygotowanie

1/4 porcji jogurtu wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać pozostałą porcję jogurtu i Curacao blue, wymieszać.
Śmietanę ubić, dodać do jogurtu, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku sokiem z limetki.
Przygotowaną masę wlać do niewielkiej keksówki lub małej metalowej miseczki i wstawić do zamrażalnika. Lody mrozić co najmniej 6 godzin. Najlepiej pozostawić je w zamrażarce na noc. W ciągu pierwszych 2 godzin zamrażania lody należy co jakiś czas dokładnie wymieszać.
Lody wyjąć z formy i pokroić na porcje. Limetkę pokroić w ósemki, listki melisy opłukać i osączyć. Każdą porcję lodów udekorować cząstkami limetki i listkami melisy, natychmiast podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz