wtorek, 21 lutego 2012

biscotti

Składniki

Włoskie ciasteczka, pieczone dwa razy. Pachną migdałowo, są kruche i delikatne. Polecam każdemu :)

- 200 g migdałów

- 215 g mąki

- 100 g cukru

- 1/2 łyżeczki sody

- 4 żółtka

- szczypta soli,

- 1 białko lekko ubite



Przygotowanie

1. Pieczemy migdały przez 10 minut. Później 1/3 mielimy, a resztę kroimy na pół.

2. Łączymy mąkę, sodę, cukier, sól i zmielone migdały.

3. Dodajemy jaja i na koniec pokrojone migdały.

4. Wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 3 części i każdy zwijamy w 'rulonik' :) Smarujemy lekko ubitym białkiem i pieczemy 20 minut w 175 stopniach.

5. Po 20 minutach, wyłączamy piekarnik, kroimy rulony w ukośne plasterki (jak kiełbasę) i ponownie wstawiamy do już wyłączonego pierkarnika na następne 15 minut.

GOTOWE :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz