sobota, 11 lutego 2012

Roladki w cieście francuskim-zimny bufet cz.1

Składniki




Ciasto francuskie gotowe


 Każdy z farszy wystarczy na zrobienie 2 roladek z 1 opakowania ciasta francuskiego


1.Farsz:


 1/2 opakowania mrożonego szpinaku


 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego


 2 jajka


 vegeta,pieprz,sól,gałka muszkatałowa


 ew.bułka tarta


2.Farsz:


 0,5 kg mięsa mielonego


 25dkg pieczarek


 2 jajka


 sól,pieprz,vegeta


3.Farsz:


 0,5kg mięsa mielonego


 4-5 kawałków papryki konserwowej


 2 jajka


 pęczek natki pietruszki


sól,pieprz,vegeta lub Delikat do mięs









Przygotowanie

1 Farsz:szpinak rozmrażamy na patelni,odparowujemy sok,który puści,studzimy.Dodajemy do mięsa,przyprawiamy,dodajemy jajko(jeśli masa jest lużna dodajemy bułkę tartą-farsz powinien mieć konsystencję jak na mielone).Ciasto dzielimy wzdłuż na dwa równe prostokąty,smarujemy białkiem.Na każdej połowie rozkładamy pośrodku połowę farszu,zlepiamy brzegi,tak,aby powstała roladka,obracamy-łączenie ma być pod spodem,smarujemy żółtkiem.Pieczemy w temp. podanej na opakowaniu ciasta,aż do zrumienienia roladek. 2 Farsz:Pieczarki drobno kroimy,smażymy na patelni,aż odparuje sok,który puszczą,studzimy.Dodajemy do mięsa,przyprawiamy,dodajemy jajko,wyrabiamy farsz.Dalej postępujemy jak z farszem 1. 3 Farsz:paprykę kroimy w kostkę,natkę siekamy,dodajemy do mięsa,dalej jak z farszami podanymi wyżej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz