czwartek, 2 lutego 2012

fale dunaju pb

Składniki

CIASTO:

* 1 kostka masła

* 6 jajek

* 2 szklanki mąki tortowej

* 1 szklanka cukru pudru

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* cukier waniliowy

* 2 łyżki kakao (np. firmy DECOMORRENO, extra ciemne)

* olejek rumowy

* owoce świeże lub z kompotu

Krem:
* Karpatka wg. przepisu na opakowaniu lub dowolny krem budyniowy

Polewa:
* czekoladowa, gotowa do rozpuszczenia np. firmy SCHWARTAU.




 



Przygotowanie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Utrzeć masło z cukrem.

2. Z białek i cukru ubijamy "sztywną" piane, wkładamy do lodówki.

3. Do utartej masy z masła i cukru dodajemy na zmianę po 1 żółtku, mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier waniliowy i olejek. Całość dobrze wyrobić. Na końcu lekko wmieszać piane z białek.

4. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę (uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem), do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, wyrobić - po czym wyłożyć na jasną część ciasta.

5. Na wierzchu gęsto wyłożyć owoce. Piec ok. 45 min. w temp. 180-200 st.

6. Gdy ciasto o stygnie nałożyć na nie krem, a na końcu polać polewą.

SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz