niedziela, 26 lutego 2012

Sałatka wiosenna

Składniki

50 dkg ziemniaków
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
2 jajka
5 dkg sera żółtego ( moż być wędzony )
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
sól, pieprz

Dekoracja
liście zielonej sałaty
szczypiorek
rzodkiewka



Przygotowanie

Jajka ugotować, obrać i grubo posiekać.
Ziemniaki ugotować, ostudzić, obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Rzodkiewki umyć i  pokroić w krążki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szczypiorek drobno posiekać.
Do salaterki włożyć pokrojone ziemniaki, rzodkiewki,szczypiorek oraz starty ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem.Olej wymieszać z musztardą i dodać do sałatki, delikatnie wymieszać. Sałatkę rozłożyć na liściach sałaty , posypać posiekanymi jajkami, udekorować krążkami rzodkiewki i szczypiorkiem.
Sałatkę przed podaniem można schłodzić w lodówce, aby się przegryzła.


                                 Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz