Składniki
1/2 średniego brokuła
podwójna pierś z kurczaka (ok. 400-500g)
czubata łyżka masła
400 g szpinaku mrożonego ciętego
200 g makaronu muszelki
duża śmietana kwaśna 30% (ok. 300ml)
4 ząbki czosnku
1 duża kulka mozarelli (250 gr) lub inny miękki ser
sól,
pieprz,
bazylia
Przygotowanie
Szpinak - "nie taki diabeł straszny jak go malują", kewstia dodania odpowiednich przypraw i zgrabnego zakamuflowania jego obecności przed dziećmi, na przykład wśród brokułów.
Gotujemy makaron al dente. Piersi kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką czerwoną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Szpinak rozmrażamy na patelni z masłem, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, sól i bazylię (odrobina do smaku), odparowujemy aż szpinak bedzie gęsty.
Po odparowaniu dodajemy 4 łyżki gęstej śmietany 30%.
Zamykamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. na 50 minut. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by wyparował nadmiar wody. Pierś powinna być krucha, a brokuły z pewnością lekko chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz