środa, 1 lutego 2012

Ciasto z porzeczkami

Składniki

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
200g margaryny
2 jajka
10 łyżek cukru
szczypta soli

Nadzienie:
900g porzeczek czerwonych lub czarnych
6 jajek
10 łyżek cukru



Przygotowanie

Ciasto:
Jajka ubić z cukrem, połączyć z resztą składników i zagnieść ciato. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Nadzienie:
Porzeczki opłukać, oczyścić z szypułek i osuszyć. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Białką ubić z resztą cukru na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Do masy dodać porzeczki i ponownie delikatnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć na dużą blachę, przykryć dno oraz boki formy i ponakłuwać widelcem.Na cieście rozłożyć równomiernie masę porzeczkową. Piec ok 50 minut.

      Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz