sobota, 18 lutego 2012

Pieczarkowa- mocno pieczarkowa z makaronem

Składniki

2,5 litry wody


2 kostki rosołowe drobiowe lub wołowe 


1 marchewka 


1 cebula


35 dag pieczarek


2 serki topione "długie" hochland pieczarkowe


1 łyżka suszonych warzyw (mieszanka marchew, seler, piertuszka, por itd.)


3 łyżki oleju


sól pieprz do smaku


koperek drobno posiekany (dla ozdoby)


makaron drobny (gwiazdki, koraliki itp. )


 





Przygotowanie

Do wody wrzucamy suszone warzywa i kostki rosołowe. Gotujemy. Dodajemy serki topione.

Oddzielnie na patelni smażymy na oleju drobno pokrojoną cebulę, starte na dużych oczkach pieczaki i marchewkę (także startą na grubych oczkach). Chwilę smażymy często mieszając. 

Łączymy masę pieczarkowo- marchewkowo- cebulową z "rosołkiem" . Ponownie zagotowujemy i przez 10 minut gotujemy na wolnym ogniu.

Doprawiamy przyprawami.

Oddzielnie (ale to ze względu na to żeby sie zupa nie zagęściła zbyt mocno) gotujemy makaron. Rozkładamy go na talerze i zalewamy zupą. Dekorujemy drobno posiekanym koprem.

Bardzo smaczna jest ta zupa. Polecam  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz