środa, 15 lutego 2012

tort czekoladowo kawowy z żurawiną

Składniki





4 duże jajka
125 gram gorzkiej czekolady 70% cacao,
125 gram białej czekolady,
250 gram masła,
130 gram mąki
100 gram suszonej żurawiny,
szczypta soli
5 łyżek rozpuszczalnej czekolady




Przygotowanie

tort czekoladowy z kawą i żurawiną Etapy przygotowania

podgrzewamy piekarnik do 240 stopni. forme smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki,
czekolady rozpuszczamy osobno jedna z połową ilością masła i druga też. Do czekoaldy ciemnje dodatkowo dodajemy kawę rozpuszczalną
do każdej z rozpuszczonej czekolady dodajemy dwa roztrzepane jajka.
na koniec dodajemy sól i mąkę (połowa maki do białej części połowa do drugiej)
co masy z białą czekoladą dodajemy żurawinę i mieszamy,

masę z ciemną czekoladą wlewamy do formy na dno.
białą czekoladę wlewamy na wierzch i wkładamy do piekarnika.
Wyłączamy piekarnik i ciasto zostawiamy tam na minimum 2 godziny *tzn do czasu kiedy piekarnik całkowicie nie ostygnie)
przestudzone ciasto władamy na 30 minut do lodówki
podajemy z żurawiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz