sobota, 4 lutego 2012

Ciasto kokosowa eksplozja smaku

Składniki

-biszkopt z 4 jaj upieczony w tortownicy o średnicy 24-26 cm

NA KREM:
-1 szklanka wiórków kokosowych
-1 szklanka mleka
-1 szklanka cukru
-1,5 kostki masła
-2 łyżki kakao

NA POSYPKĘ:
-0,5 szklanki wiórków kokosowych
-1 łyżka masła
-1 opakowanie cukru waniliowego



Przygotowanie

KREM:
Wiórki, mleko i cukier gotujemy 30 minut, a następnie studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy do niego po 1 łyżce masę kokosową. Gdy składniki idealnie się połączą dodajemy jeszcze kakao.

POSYPKA:
Wszystkie składniki rumienimy razem na patelni, cały czas mieszając, bo posypka lubi się przypalać, jeśli nie poświęca się jej wystarczająco dużo uwagi ;)

CAŁOŚĆ:
Biszkopt przecinamy na pół i przekładamy połową kremu. Resztę kremu wykładamy na wierzch i równo rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy obficie posypką.

Ciasto jest tak pyszne,że jak mówi mój mąż "samo się prosi by je zjeść" :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz