czwartek, 23 lutego 2012

Cisto z owocami

Składniki

Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 puszki brzoskwiń 6 owoców kiwi 6 jabłek 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru 4 szkl. wody Krokant kokosowy: 1 margaryna 1 szkl. cukru 200 g wiórek kokosowych 2 jajka



Przygotowanie

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier, następnie żółtka - zmiksować. Dodać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać - najlepiej pałką. Piec w 180 st. C okolo 20-30 minut Polecam gorąco - zawsze sie udaje. Nadzienie: Jabłka kroimy w plastry i blanszujemy w wodzie z cukrem ( 4 szkl. wody i 5 łyżek cukru) następnie wykładamy nimi upieczony i lekko wystudzony biszkopt. Na jabłka kładziemy brzoskwinie mogą być połowki badz również plastry, na brzoskwinie pokrojone w plasterki owoce kiwi. Gotujemy 2 budynie na wodzie z jabłek po czym zalewamy owoce. Krokant kokosowy: Roztapiamy kostkę margaryny ze szklanką cukru, dodajemy wiórki kokosowe imieszamy chwilkę na małym ogniu. Po przestudzeniu dodajemy 2 jajka i dokładnie wszystko razem miksujemy. Krokant wylewamy na budyń. Pieczemy 30 - 40 minut. Cisto podajemy mocno schłodzone. Pozdrawiam i życze smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz