wtorek, 21 lutego 2012

Muszle nadziewane pieczarkami

Składniki

50 dag makarony w kształcie dużych muszli,


ok. 1 kg pieczarek,


2 pęczki drobno posiekanej natki pietruszki,


5 łyżek startego żółtego sera,


ewentualnie 15 dag pieczeni wieprzowej lub kiełbasy,


3-4 łyżki oliwy,


sól, pieprz


 






Przygotowanie

Oczyszczone pieczarki pokroić w cienkie plastry. Na odrobinę oliwy wrzucić pieczarki i dusić je, aż sok, który puszczą, częściowo odparuje. Ewentualnie dodać jeszcze mieloną, albo drobno posiekaną pieczeń lub kiełbasę. Przyprawić farsz do smaku solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki. Następnie muszle makaronowe ugotować al dente w dużej ilości wrzące, posolonej wody. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i znów starannie odcedzić. Każdą muszlę napełnić przygotowanych farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu dobrze posmarowanym oliwą. Posypać startym serem, skropić oliwą. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać potrawę ok. 15 min. Podawać na gorąco.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz