czwartek, 9 lutego 2012

Kotlety mielone z sezamem

Składniki

1 kg mięsa mielonego z indyka
3 średnie bułki
2 łyżki białego sezamu
bułka tarta
2 jajka
olej do smażenia



Przygotowanie

Bułki zamoczyć w wodzie. Gdy namiękną odcedzić i dodać do mięsa mielonego. Sezam podsmażyć na patelni aż zrobi się rumiano-brązowy. Wymieszać z mięsem i bułkami, dodać jajka, podsypać bułką tartą i wymieszać. Formować kotleciki i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
Nie obtaczać ich w bułce tartej!

Te kotlety nie smakują jak normalne mielone. Sezam dodaje im innego aromatu. Specjalnie dodaje taką liczbę bułek by konsystencja tych kotlecików była inna. Ale po spróbowaniu zapewniam- rewelacja!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz