czwartek, 9 lutego 2012

Krajanka śledziowa

Składniki

1/2 kg płatów śledziowych matias
3 duże cebule
1,5 łyżki miodu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
2 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
sok z cytryny
2 łyżki oleju



Przygotowanie

Śledzie moczyć 2 godziny zmieniając wodę 3 razy,muszą być dobrze wymoczone. Dobrze odsączyć i pokroić na małe kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Dodać pastę pomidorową, miód, ketchup i krótko podsmażyć. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dodać kawałki śledzi i wymieszać. Przełożyć do niskiego szerokiego słoika. Odstawić na 2 dni do lodówki.
Smacznego.

Śledziki smakują wyśmienicie. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz