środa, 1 lutego 2012

Sałatka warzywny mix z koperkowym dressingiem

Składniki

Przepis na 1 porcję.


kilka listków kruchej sałaty
pół średniego pomidora
1/4 małego kalafiora
1 jajko
2 plasterki wędzonego łososia
1/2 łyżki kaparów
8 czarnych oliwek
odrobina startego sera - najlepiej parmezanu (ja używam kefalotiri - grecki zamiennik parmezanu)


DRESSING:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka majonezu
szczypta soli
1 łyżeczka ostrej papryki
po jednej łyżce posiekanego koperku i szczypiorku



Przygotowanie

Sałątę płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez około 5 minut w osolonym wrzątku. Jajko gotujemy na twardo i dzielimy na cząstki. Pomidora kroimy na cząstki.  Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy kaparami i oliwkami, posypujemy startym serem i polewamy dressingiem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz