piątek, 3 lutego 2012

Sernik z brzoskwinią na kruchym cieście.

Składniki



Na ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 kostka margaryny
0,5 kg sera białego lub z wiadereczka
1 budyń śmietankowy
2 jajka
0,5 szklanki cukru
12,5 dag margaryny
16 g cukru waniliowego
1 puszka brzoskwiń w syropie





Przygotowanie

Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy 1/4 ciasta do zamrażarki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy spód ciastem. Ser biały (bez wcześniejszego mielenia-lub ser z wiadereczka ) ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, margaryną i budyniem drewnianą pałką aż masa będzie gładka a cukier się rozpuści. Wylewamy masę serową na ciasto. Osączone z syropu brzoskwinie kroimy w kosteczkę i rozkładamy na serze. Na wierzch ścieramy na grubej tarce zamrożone ciasto. Wstawiamy sernik do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i od razu zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok.45 minut (max. 50 minut). Sernik ten piekę wtedy, gdy potrzebuję większej ilości ciast np. na święta. Robi się go szybko i nie obciąża zbytnio kieszeni. Przede wszystkim jednak dlatego, że jest bardzo smaczny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz