środa, 29 lutego 2012

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki

30 dag schabu bez kości
20 dag czerwonej soczewicy
1 duża cebula
2 marchewki
3 średnie ziemniaki
2 łodygi selera naciowego
mała pietruszka
jasna część pora
mała puszeczka koncentratu pomidorowego
liść laurowy
kilka ziarek pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
pieprz, sól
płaska łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
szczypta ostrej papryki
szczypta tymianku
2 łyżki oliwy albo oleju
1 litr wody
ew. przyprawa typu "warzywko" do smaku



Przygotowanie

Soczewicę (najlepiej kupić taką, której nie trzeba wczęsniej moczyć) przełożyć do garnuszka, zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy, pieprz ziele angielskie oraz 1/3 łyżeczki soli, przykryć i dusić.
W tym czasie schab pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oliwy, soląc pod koniec smażenia. Dołożyć do soczewicy. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym tłuszczu, dołożyć do mięsa. Wrzucić tam też pietruszkę, marchew pokrojoną w kostkę i plasterki selera naciowego oraz pora.
Gotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Na koniec wyjąć pietruszkę i liść laurowy.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, wymieszać zupę z koncentratem pomidorowym i podawać gorącą z kromką białego, świeżego pieczywa.
Zupa jest gęsta i sycąca. Konsystencją przypomina grochówkę.
Można też do niej dodać kilka plastrów pokrojonego i zrumienionego na patelni wędzonego boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz