Składniki
· ciasto:
· 1 szkl wody
· 1 szkl mąki
· 1 łyżka proszku do pieczenia
· 1/2 margaryny
· 4 jaja
· krem:
· mąka
· mąka ziemniaczana
· 2 szkl mleka
· 250 g masła
Przygotowanie
Ciasto: zagotować wodę z margaryną, dodać szkl mąki i dalej gotować, rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijać kolejno jajka i ucierać mikserem ok. 10 min. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec kolejno w nagrzanym piekarniku ok. 30 min w 220˚C.
Krem: mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną w szkl zimnego mleka i wlać do gotującej się szkl mleka. Chwilę gotować i mieszać, aby masa była gładka. Po wystudzeniu zmiksować masę z 250 g miękkiego masła. Krem ten można stosować także do przekładania ciast biszkoptowych, eklerów, napełniania rurek waflowych i jako bazę do innych kremów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz