czwartek, 23 lutego 2012

Karpatka ap

Składniki

·        ciasto:


·        1 szkl wody


·        1 szkl mąki
·        1 łyżka proszku do pieczenia


·        1/2 margaryny
·        4 jaja


·        krem:


·        mąka


·        mąka ziemniaczana


·        2 szkl mleka


·        250 g masła





Przygotowanie

Ciasto: zagotować wodę z margaryną, dodać szkl mąki i dalej gotować, rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijać kolejno jajka i ucierać mikserem ok. 10 min. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec kolejno w nagrzanym piekarniku ok. 30 min w 220˚C.
Krem: mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną w szkl zimnego mleka i wlać do gotującej się szkl mleka. Chwilę gotować i mieszać, aby masa była gładka. Po wystudzeniu zmiksować masę z 250 g miękkiego masła. Krem ten można stosować także do przekładania ciast biszkoptowych, eklerów, napełniania rurek waflowych i jako bazę do innych kremów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz