sobota, 11 lutego 2012

Moje ptasie mleczko

Składniki


1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
3 galaretki pomarańczowe
2 galaretki czerwone
na spód andrut lub herbatniki
puszka brzoskwiń lub ananasa (
ale nie koniecznie)



Przygotowanie

Prostokątną blaszke wykładamy folią aluminiową na spód wkładamy andrut lub herbatniki.
Mleko skondensowane schładzamy w lodówce .
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody,ostudzimy mogą być letnie.
Galaretki czerwone rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Schłodzone mleko wlewamy do miski ubijamy mikserem (powinno zwiększyć objętość 2-3 razy)do mleka wlewamy pomarańczową galaretkę chwile jeszcze ubijamy wylewamy na blaszkę (należy się spieszyć bo jeśli galaretka jest bardzo zimna masa tężeje błyskawicznie )wstawiamy do lodówki do zastygnięcia .
Powstałe w ten sposób ptasie mleczko dekorujemy owocami z puszki i zalewamy tężejącą czerwoną galaretką.



Czasem do środka dodaje galaretki pokrojone w kostkę życze smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz