poniedziałek, 20 lutego 2012

zupka dyniowa

Składniki

ok. 1/5 małej dyni
2 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
odrobina natki pietruszki
1/2 ugotowanego żółtka
łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
30g cielęciny, królika, lub indyka
2-3 łyżki makaronu z pszenicy i wody, bardzo drobnego



Przygotowanie

Mięsko ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, wrzucić obrane i umyte warzywa pokrojone w kostkę (dynia w grubą kostkę). Gdy miękkie, odcedzić warzywa i mięso łyżką i wrzucić do blendera z posiekaną natką, zmiksować na gładko. Wymieszać z wywarem z gotowania do uzyskania pożądanej konsytencji. Odłożyć około 1/3 zupki i zmiksować z żółtkiem. Dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i łyżeczkę masła. Podawać :)

Moja 10-miesięczna Córcia się tym zajada :) taka ilość to 3 porcje: na dany dzień, na następny (do której gotujemy świeże żółtko, znaczy jajko:) i do zamrażarki jedna, bez jajka, "na zaś".

Przy alergii na pietruchę, można z niej spokojnie zrezygnować, w razie konieczności z żółtka też, a nawet z makaronu.

Zupa ma być świeża, prawidłowo przechowywana i higienicznie przyrządzona według odpowiednich zasad.

SMACZNEGO, Bobaski!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz