niedziela, 12 lutego 2012

Tarta z creme brulee i wiśniami

Składniki

Ciasto kruche:
1 1/2 szkl mąki


1/2 kostki Kasi


1/3 szkl cukru pudru


3 żółtka


1 łyżeczka proszku


Creme brulee:


6 żółtek


500 ml kremówki 30%


1/3 szkl cukru w tym waniliowy( najlepiej z prawdziwa wanilią)


Frużelina wiśniowa:


http://www.wielkiezarcie.com/recipe67193.html


Dodatkowo:


płatki migdałów





Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, cukier puder i proszek, dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć tortownicę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temp 200st. aż zacznie się lekko rumienić. Aby tarta zachowała kształt należy na ciasto położyć pergamin i wysypać groch lub fasole i tak podpiec.

Kremówkę z cukrami podgrzać  aż cukier się rozpuści. Żółtka rozmieszać i połączyć z ciepłą ale nie goracą kremówką, masę należy mieszać tak aby jej zbytnio nie napowietrzyć. Masę wylać na podpieczony spód i piec 50 min. w temp.140 st. Pozostawić do ostudzenia i wstawić do lodówki aby dobrze stężało.

Następnie na góre wyłożyć zimną frużelinę wiśniową i posypać uprażonymi migdałami, ponownie schłodzić.

A tu pomysł na wykorzystanie białek:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe45864.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz