wtorek, 31 stycznia 2012

Indonezyjski nasi goreng - ryż smażony

Składniki

500gr ugotowanego i ostudzonego ryżu
2 delikatnie roztrzepane surowe jajka
2 łyżki oleju
1 średnia poszatkowana cebula
6 szalotek pokrojonych w paseczki
2 duże roztarte ząbki czosnku
2 czerwone poszatkowane papryczki chilli
1 łyżeczka pasty krewetkowej (trasi)
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego (fish sauce)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
trochę soli do smaku,ewentualnie odrobina przyprawy curry (ja polecam,bo sama dodaje i jest lepsze)



Przygotowanie

Z jajek usmaż omlet i odstaw do ostygnięcia.Następnie pokrój go w cienkie paseczki.
Ryż rozdziel porządnie widelcem,żeby był sypki.
Rozgrzej olej na patelni lub woku i usmaż cebulę,szalotki,chilli,czosnek i pastę krewetkową.
Jeżeli masz ochotę możesz również dodać kurczaka pokrojonego w kostkę albo krewetki.
Następnie dodaj ryż,sos rybny,koncentrat pomidorowy i sos sojowy.
Wszystko dokładnie wymieszaj i porządnie podgrzej aby ryż był gorący.
Na sam koniec dodaj pokrojony omlet,wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj gorące z dodatkiem sambal oelek do zaostrzenia smaku oraz sałatką z pomidorów i świeżego ogórka.
Pycha!!!

Arbuz w rumie

Składniki

dojrzaly i slodki arbuz
rum
cukier



Przygotowanie

miazsz z arbuza pokroic w kostke
posypac spora iloscia cukru i obficie pokropic rumem:)
wstawic na pare godzin do lodoweczki
i nalewac do szklaneczki;)

uwaga!!! spozywa sie jako deser ale ostrzegam, ze moze i zawalic z nog;) 

Sernik winogronowe wariacje

Składniki


3 homogenizowane serki naturalne (każdy po 150 g) lub 450 g sera  białego 3 x mielonego 
2 op galaretki wiśniowej (każda po 75g)
40 dag czerwonych winogron
40 dag białych winogron
1 op galaretki gruszkowej lub cytrynowej (75g)
150 - 200 g okrągłych biszkoptów lub 2 paczki herbatników








Przygotowanie

Galaretki wiśniowe dokładnie rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody,  wystudzić

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować 2 łyżkami oliwy i wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami dno i boki.

Serki lub serek mielony przełożyć do miski malaksera lub miksera, dodać półpłynną galaretkę (pozostawić 5 łyżek) i miksować, najpierw na wolnych obrotach przez 1 minutę i na dużych obrotach około 3 minuty.

Rozpuścić galaretkę gruszkową lub cytrynową w 400 ml wrzącej wody, rozmieszać i odstawić do schłodzenia.

Do masy serowej z wiśniowymi galaretkami dodać 1/2 winogron (wcześniej pozbawić je pestek). Masę lekko wymieszać, wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Pozostawioną czerwoną galaretkę, łyżeczką wkładać w masę serową.

Na wierzch masy serowej ułożyć pozostałe owoce winogron, zalać półpłynną żółtą galaretką i wstawić do lodówki do zakrzepnięcia i schłodzenia deseru.


poniedziałek, 30 stycznia 2012

Niezawodna PIZZA

Składniki

  SKLADNIKI:
                    -   ok 3 szklanki mąki 
                    -   3 lyżki oleju
                    -   2 całe jajka (NIE MUSZA BYC)                  
                    -   1 szklanka ciepłego mleka
                    -   ok 8 dkg  drozdzy
                    -   szczypta soli
                    -   szczytpa cukru 
                    -   ser zólty tarty
                    -   ketchup
     FARSZ :   
                      boczek ,pieczarki ,cebula ,papryka 
                      sol , pieprz  ( robic w /g  uznania )   
  
  polecam mieszać drewnianą  łyżką 
Ciasto  zarowno może być takie jak widać na załączonym zdjeciu lub gęściejsze.Nie dodaje barwnika ze ciasto takie zolte:) to wynik swojskich jajek.



Przygotowanie

FARSZ - przygotować wczesniej
WYKONANIE : Przepis prosty i szybki a zaletą tego przepisu jest to,ze robi się z marszu nie odstawia do wyrośnięcia i przerobienia. Rosnie w  PIEKARNIKU
 Do miski dajemy drozdze ,sol cukier i   polowe mleka ,mieszamy wszyskie skaldniki .
Dodajemy mąkę ,jajka,olej reszte mleka i dobrze wyrabiamy na jednolitą masę .
Przekladamy do formy wczesniej posmarowanej olejem i posypana mąką .
Na wierzch ciasta polac cienko ketchupem przesmarowac, polożyc  farsz.
 Piec ok 30-40 minut  w temp 180 st pod koniec pieczenia posypac startym serem .
Polecam fajny szybki i sprawdzony przeps
tak wyglada przed pieczeniem

 
tak wygląda po upieczeniu

ziemniaki faszerowane pieczarkami

Składniki

400 g ziemniakow
100 g pieczarek
40 g cebuli
jajko
60 ml śmietany
tluszcz
4 g mąki
natka piertuszki
sól, pieprz



Przygotowanie

Grzyby obrać, ugotować, po czym drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i wygrazyć łyżeczka, po czym ugotować je w posolonej wodzie, wraz z wydrazonymi czastkami kilka minut. Cebule drobno posiekać i usmażyć. Do cebuli dodać grzyby, jajko ugotowane, przetarte cząstki ziemniaków, sól, pieprz do smaku. Wszystkie skladniki wymieszać. Wydrążone ziemniaki napełnić farszem, ułożyć w rondlu, polać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Śmietanę rozrobic z mąką, dodać do potrawy i chwilę poddusić. Podawac posypane natka pietruszki.

Idealna masa makowa do biszkopta

Składniki


1,5 szkl. maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
25 dkg margaryny
zapach migdałowy




Przygotowanie

Mak zalać wrzącą wodą.Po 20 min. zagotować i odstawić do ostygnięcia.Następnie odlać wodę i 2 razy zemleć i połączyć z jajkami,mąką oraz dodać zapach.Zagotować margarynę,nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak.Gęstniejącą masą przekładać biszkopt.Ciasto ploać polweą czekoladową.

miodowy kurczaczek w sałatce

Składniki

2 piersi z kurczka
3 łyżki miodu
4 łyzeczki musztardy
5 dag migdałów
sałata lub cykoria
sól pieprz olej
puszka kukurydzy



Przygotowanie

piersi pokroić na małe kawałki, natrzeć solą i pieprzem a nastepnie obsmażyć na niewielkiej ilości oleju na dość dużym ogniu. miód wymieszać z musztardą i dodać do obsmazonego kurczaka. całość poddusić przez kilka minut i odstawić na godzinę. wymieszać z posiekaną sałatą i kukurydzą.

Sałatka z kurczaka i orzechów włoskich

Składniki

1p. ananasa,
1p. kukurydzy,
1p. czerwonej fasoli,
70dkg. fileta z piersi kurczaka,
20dkg. orzechów włoskich,
majonez,
przyprawy



Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokroić w plastry, doprawić vegetą i lekko podsmażyć. Orzechy sparzyć i obrac ze skórki, posiekac. Wszystkie składniki połączyc ze sobą. doprawi w/g uznania.

niedziela, 29 stycznia 2012

kilimandŻaro siostry anastazji

Składniki


SKŁADNIKI:

CIASTO:
8 jajek
20 dag cukru kryształu
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek
2 galaretki truskawkowe
1 łyżka masła

MASA:
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła



Przygotowanie

WYKONANIE CIASTA:
Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec 2 placki lub jeden i przekroić na pół.

WYKONANIE MASY JABŁKOWEJ:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,dodać masło i chwilę smażyć,dodać suchą galaretkę i jeszcze chwilę smażyć.

WYKONANIE MASY:
Z podanych składników ugotować budyń i ostudzić,połączyć z utartym masłem.

ZŁOŻENIE CIASTA:

Ciasto ciemne-masa jabłkowa-masa budyniowa-ciasto ciemne-polewa.

przepis pochodzi ze zbioru przepisów siostry Anastazji

                                                             smacznego!!!

sobota, 28 stycznia 2012

Zupa Kapuśniak a'la bigos przepisu Beatarii

Składniki


1 kg kapusty kiszonej
2 marchewki
10 dkg grzybów suszonych
1 kostka rosołowa
1 kostka grzybowa
3 liście laurowe
2 łyżeczki majeranku
1 koncentrat pomidorowy 30% mały
3 średnie cebule
1 kawałek cienkiej kiełbasy
pieprz
3 - 4 litry wody





Przygotowanie

Grzyby namoczyć rano (3-4 h moczenia w letniej wodzie).
Z kapusty kiszonej odcisnąć sok do szklanki (może się przydać:)).

Kapustę płuczemy, drobno kroimy, nakładamy do garnka i zalewamy wodą. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i dodajemy marchewkę pokrojoną w krążki lub drobniej, kostki, listki laurowe, pokrojone grzyby, koncentrat pieprz i majeranek. Gotujemy to ok 3h (kapusta musi trochę zmięknąć).
Podsmażamy cienką kiełbasę i cebulę na złoto i dodajemu do zupy. Mieszamy i próbujemy. Jeśli kapuśniak wydaje się wam mało kwaśny dodajemu wcześniej odciśnięty sok z kapusty w ilości wg uznania.

Podaję z grzankami z kromek bułki podsmażanych bez tłuszczu na patelni.

Smacznego.

Pulpeciki w sosie wykwintnym

Składniki

Składniki na pulpeciki:


0,5 kg mięsa mielonego indyczego;
0,5 szklanki bułki tartej;
1 duże lub 2 małe jajka;
2 ząbki czosnku;
przyprawy: sól, pieprz, ew. przyprawa do gyrosa.

Składniki na sos:


cebula duża;
30-50 dag pieczarek;
15 dag wędliny (szynki mielonej prasowanej);
1-2 ogórki kiszone;
koncentrat pomidorowy;
1-2 łyżki mąki;
sos sojowy - ok. 2 łyżek;
przyprawy: papryka słodka i ostra, sól, pieprz, ew. vegeta.    


 






Przygotowanie

Bułkę tartą zalać letnią wodą, tak żeby bułka "wypiła" wodę. Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, rozdrobnionym czosnkiem i przyprawami, dobrze wyrobić, jeżeli będzie za rzadkie, dosypać bułki tartej (nie za dużo, aby kolety nie stały się twarde i suche). Uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.

       Cebulę pokroić w półkrążki, udusić na oleju (można doprawić łyżeczką vegety), dodać pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażyć i przełożyć do garnka. Szynkę pokroić w cienkie paseczki i delikatnie przesmażyć, dodać do reszty. Wszystkie składniki zalać wodą (tyle, ile ma być sosu, ok. 1 litr wody) i zagotować, dodać ogórki pokrojone w cienkie paseczki i 3 łyżeczki przecieru pomidorowego. Doprawić przyprawami i sosem sojowym. Na końcu zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody i ewentualnie słodką śmietanką lub mleczkiem do kawy. 



      Do tego dania mam szczególny sentyment, gdyż było serwowane jako główne na naszych poprawinach. Naprawdę warto spróbować.

Kurczak smazony z ryzem jajkiem i brokulem

Składniki


2 wieksze piersi z kurczaka

1 brokul

1,5 szkl ryzu basmati ( ugotowac w osolonej wodzie )

2 jajka

1 puszka kielkow soi

papryczka chili

1 zabek czosnku

40 g orzechow nerkowca



sos sojowy ciemny

natka pietruszki ,

sol , pieprz

oliwa z oliwek




Przygotowanie


1. Piersi z kurczaka pokroic w paseczki i podsmazyc na oliwie i odstawic

2. Brokula ( podzielonego na "rozyczki " i gotowanego 10 min ) przelozyc na patelnie z pozostala oliwa , dodac 4-5 lyzek wody z wczesniejszego gotowania brokula i gotowac ok 5 min

3. Dodac posiekana papryczke chili (bez pestek ) i pokrojony w plasterki czosnek a nastepnie wsypac ugotowany ryz oraz odsaczone kielki soi.

4. Do tego wrzucic podsmazonego kurczaka

5. Jajka ubic w miseczce razem z sosem sojowym oraz 1 lyzeczka oliwy z oliwek i wlac na patelnie do pozostalych skladnikow.

6. Wszystko razem wymieszac , doprawic ewentualnie do smaku i przytrzymac jeszcze na wolnym ogniu kilka minut , dodajac na koncu posiekana natke pietruszki i podprazone orzeszki nerkowca


Sałatka wiosenne powitanie

Składniki

Przepis na 1 porcję:


kilka "pęczków" roszponki
2 łyżeczki zielonego pesto
kilka pomidorkow koktajlowych
2-3 plastry wędzonego łososia
trochę sera żołtego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku





Przygotowanie

Roszponkę delikatnie myjemy i suszymy (najlepiej w maszynce do suszenia sałat albo w zawiniętej czystej ściereczce). Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,  Wszystko układamy na talerzu, polewamy oliwą wymieszaną z pesto, przyprawiamy. Smacznego.



*Nie podałam dokładnych proporcji składników, ponieważ każdy uwzględni je sobie sam.

Tortilla z Kaszy Gryczanej

Składniki

Placek:


kasza gryczana (ciemna, palona) 1 szklanka - ugotowana na sypko (po ugotowaniu wychodzi oczywiście więcej)
cebula 1 bardzo duża
4 jajka
mąka kukurydziana 1,2 łyżki
sól, pieprz, chili, tymianek, koperek, bazylia, czosnek, natka pietruszki

Sos:


majonez 2 duże łyżki
śmietana 2 duże łyżki
sos sojowy 1 malutka łyżeczka
chili, koperek, czosnek

Ewentualne dodatki:



wędlina
ananas
papryczki chilli ze słoika
awokado






Przygotowanie

Przepis podkradziony z jakiejś gazety. Idealny da tych, którzy myśleli że nie lubią kaszy gryczanej. Bardzo szybkie przygotowanie.
Kasze Gryczaną gotujemy na sypko i odstawiamy do odstygnięcia (wystarczy żeby nie była bardzo gorąca) Do dużej miski wbijamy jajka, i mieszamy widelcem Do jajek dodajemy przyprawy wg uznania. Ja dodaję bardzo dużo koperku, natki pietruszki oraz czosnku (można dodać też świeży) Cebulę kroimy na dosyć drobne kawałki i smażymy na oleju. Tak, żeby była miękka. Cebulę dodajemy do jajek i mieszamy, a następnie dodajemy po trochu ugotowaną kaszę. W zależności od tego jaka wyjdzie masa, możemy dodać mąkę. Jeżeli wyjdzie gęsta, to mąkę możemy sobie darować. Smażymy tak jak omlet. Skladniki sosu wrzucamy do rondelka, podgrzewamy mieszając Placek jemy polany sosem. Kierując się własnymi upodobaniami, można dodać do placka (do jeszcze nieusmażonej masy) ananasa pokrojonego w kostkę (ale niewiele, bo masa wyjdzie zbyt wodnista), wędline uprzednio podsmażoną, 3 małe papryczki chilli ze słoika (polecam!), natomiast na wierzch usmażonego placka, oprócz sosu proponuję awokado Smacznego!

PS> Na zdjęciu obok widzicie tortille z szynką (bez cebuli), i posypaną szczypiorem.

W 100 g takiego placuszka mamy 186 kcal i 11,2 g tłuszczu

Jajecznica wg kuleczki

Składniki

             
               
jajka,

mala cebulka,

pomidor,

szynka gotowana (ew.parowki cienkie),

szczypiorek,tluszcz do smazenia,

sol,pieprz bialy.



Przygotowanie

                  
Pomidora sparzyc,zdjac skorke i pokroic w kostke.

Na rozgrzanej patelni wrzucic pokrojona w drobna kostke cebulke,podsmazyc i dodac pomidorka.Dusic pod przykryciem kilka minut czesto mieszajac.Dodac pokrojona szynke lub jakas inna wedline,chwilke podsmazyc.Wbic jajka,gdy beda sciete zdjac z ognia.Doprawic i posypac drobno pokrojonym szczypiorkiem.

                           Smacznego

Paszteciki krucho-drożdżowe z nadz szpinakowym

Składniki

Ciasto:
Mąka - 25 dag
Margaryna - 10 dag
drożdże - 3 dag
łyżeczka cukru
2 żółtka
3 łyżki śmietany
(białko)



Farsz:
szpinak mrożony - pół opakowania 450 gramowego
twaróg półtłusty - kostka 250 gram
czosnek - 1,2 ząbki
łyżka masła
przyprawy: vegeta, sól, pieprz



Przygotowanie

Ciasto: Mąke przesiać przez sito posiekać nożem z margaryną. dodać żółtko, drożdże roztarte z cukrem, śmietanę i zarobić jednolite ciasto. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawic żeby trochę podrosło w ciepłe miejsce np. na kaloryfer.
Farsz: Szpinak lekko rozmrozić. Czosnek rozdrobnić i podsmażyć na maśle, dodać szpinak i dusić aż woda odparuje ( około pół godziny). Potem przestudzić i zmieszać z rozmiażdżonym twarogiem. Doprawić.
Ciasto podzielić rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3-4mm. Nadzienie nakładać wzdłuż dłuższego boku prostokąta, zawinąć w rulon, pokroić na skos lub prosto na odcinki ok. 8-10 cm. Paszteciki ułożyc na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować białkiem, piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 stopni na złoty kolor ( ok.25-30 min).
Dodam że ciasto wychodzi super, nie ma z nim problemów, nie przywiera, ma super konsystencję, łatwo sie zwija. 
Z podanej porcji powinno wyjść 8 dużych pasztecików.
Przepis na ciasto z książki "Kuchnia domowa" R. Chojnackiej.

czwartek, 26 stycznia 2012

Rolada z masą orzechową II

Składniki

czas przygotowania: 35 minut, czas chłodzenia: 15 minut

Ciasto: 20 dag mąki (najlepiej krupczatki), 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, cukier waniliowy, 10 dag masła, 2-3 łyżki śmietany; Masa: 10 dag orzechów włoskich, 2 białka, cukier waniliowy, 5 dag cukru pudru; Oraz: cukier puder do posypania



Przygotowanie

Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka (również powinny być zimne), cukier puder i waniliowy oraz śmietanę. Szybko zagniatamy, aby ciasto się nie ogrzało od rąk, wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Przygotowujemy masę: mielimy orzechy, mieszamy z cukrem pudrem i waniliowym, dodajemy tyle piany z białek, aby masa była gęsta. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wałkujemy na kształt prostokąta o grubości 5-7 mm. Smarujemy masą orzechową, zwijamy w rulon i wkładamy do prostokątnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi papieru muszą wystawać poza formę, bo inaczej nie wyjmiemy ciasta. Pieczemy do zrumienienia w temp. 180-200 stopni. Delikatnie wyjmujemy, trzymając za wystający z formy papier. Gdy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

Mięsne Kąski po rusku

Składniki

30dag polędwicy wołowej
1/2kg schabu
30dag cielęciny sznyclówki
5 dużych cebul
tłuszcz , mąka, sól, pieprz



Przygotowanie

Polędwicę i cielęcinę czyścimy z błon, a schab oddzielamy od kości.Mięso kroimy w poprzeg włukien na równe plastry- schab i cielecinę rozbijamy tłuczkiem, polędwicę formujemy palcami.Mięso solimy,opruszamy pieprzem i mąką, smażymy z obu stron na rumiano.Jednocześnie smażymy na drugiej patelni pokrojone w plastry i obsypane mąka cebule.Na karzdym talerzu kładziemy po 3 sznycelki- każdy z innego gatunku mięsa, obkładamy cebulą i frytkami.

Zupa z dyni_

Składniki

Wywar mięsno-warzywny (ja robię na wołowinie, 2 razy zmieniam wodę, 1,5 godziny gotuję na minimalnym ogniu, potem dodaję 3 marchewki, 2 pietruszki, korzeń selera, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy)
dynia pokrojona w kostkę 0,5 - 1 kg
2 ziemniaki
2 celule czerwone
5 ząbków czosnku
2 duże łyżki kwaśniej śmietany
natka pietruszki + koperek
proszkowany imbir
pieprz ziołowy
sól,
cukier



Przygotowanie

Dynię,  zalać wywarem i podgotować 3 minuty. Dodać pokrojone w kostke ziemniaki, cebulę pokrojona w piórka i czosnek pokrojony w plasterki ) I gotować dalej az wszystko będzie miękkie. Następnie dodać z wywaru ugotowane warzywa.
Wszystko razem zmiąć tłuczkiem do ziemniaków. Następnie przyprawić solą, cukrem, imbirem i pieprzem ziołowym (według uznania) i dodać zimną śmietanę. Na koniec wkroić mięso z wywaru (według uznania) i dodać dużo świeżej natki pietruszki i koperku.
Zupa jest naprawdę smaczna ;) Gotuję ją swojemu kochanemu Gnomowi, ale nie ukrywam, że sama też ją chętnie jem ;)

środa, 25 stycznia 2012

Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Składniki

60 - 70 dag mięsa mielonego (tu dałam wołowe ale chyba najlepsze to cielęce)
2 jajka do mięsa
2 jajka ugotowane na twardo
czerstwa bułka (namoczyć)
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
sól
pieprz
papryka słodka
zioła wg upodobań (najlepiej świeże ja dałam tu dużo tymianku i natki)
1 duża cebula
ew. czosnek



Przygotowanie

1. Piekarnik należy rozgrzać do 180 - 200C.
2. Podsmażyć cebulę (ew. z czosnkiem).
3 Do mięsa mielonego, dodać: 2 surowe jajka, zioła, przyprawy, odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę. Farsz dokładnie wymieszać, doprawić wg uznania.
4. Ciasto francuskie ułożyć na blaszce. połowę farszu rozsmarować na środku ciasta. Jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół i ułożyć na mięsie. Następnie przykryć pozostałą częścią farszu.
5. Ciasto znajdujące się po obu stronach w odstępach ok 3 cm ponacinać, nakładając na mięso na przemian (pasek z lewej, pasek z prawej).  Z pozostałego ciasta zrobiłam warkocz i położyłam na środku
6. Przed włożeniem do piekarnika górną część ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
7. Piec ok 50 min, aż ciasto nabierze złotego koloru (sprawdzać też wykałaczką, czy mięso w środku się upiekło). Podawać na ciepło (lub też na zimno). Na ciepło smakuje lepiej.

tort prezydenta

Składniki

BISZKOPT:
4 jajka
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:
2 kostki masła
2 jajka
2 żółtka
1 szkl. cukru pudru
puszka ananasa
tabliczka gorzkiej czekolady
5 dkg rodzynków
5 dkg orzechów włoskich



Przygotowanie

BISZKOPT:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodać 4 łyżki gorącej wody oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Upiec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.Gdy ciasto ostygnie przekroić je na trzy krążki.

KREM:
Jajka i żółtka ubić z cukrem na parze.Utrzec masło na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej.Gotowy krem podzielić na 2 części.Jedną wymieszać z osączonym i drobno pokrojonym ananasem, a drugą z pokruszoną czekoladą.
Przełóżyć krążki najpierw ciemną a potem jasną masą.Wierzch tortu oblać polewą czekoladową i udekorować rodzynkami i orzechami.

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Skubaniec cioci Ani

Składniki

1/2 kg mąki
4 jaja
2 łyżki cukru
kostka masła
marmolada



Przygotowanie

Zagnieść ciasto bez białek i marmolady, podzielić na 3 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Ciasto wsadzić na ok 1/2 h do zamrażarki. Ścierać kolejno na blaszce o dużych oczkach:
1. Warstwa biała
2. Marmolada
3. Warstwa kakaowa
4. Ubita beza (białka + 400g cukru)
5. Warstwa biała

Piec ok 45 minut

Sos jogurtowy do pieczonego drobiu

Składniki

200 ml jogurtu
1 niewielka cebula
1 strąk czerwonej papryki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku

.





Przygotowanie

Cebulę i paprykę bardzo drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem. Dodać szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

niedziela, 22 stycznia 2012

sałatka z brokuł

Składniki

 1 brokul  5 jajek  1 mały majonez ćwiartka ŚMIETANY 5 ząbków czosnku sól pieprz   pomidor 



Przygotowanie

brokuły ugotować aż kwiatki bedą miekkie ostudziuć wyłożyć do miseczki kwiatki brouł   na wierz układać wczesnie ugotowane jajka  na twardo w plasterki .miedzy czasie zrobić sos czyli: majonez i śmietanę wymieszać i dodać czosnek wyciśnięty dodać sół pieprz i zalać te brokuły .PO 5 minutach lekko wymieszać  , w lato można pokroić pomidorka i na wierzch poukładać  , a w misce układać brokuły jajka brokuły jajka .POLECAM JEST PYSZNA

sobota, 21 stycznia 2012

Sernik łatwizna

Składniki

1 szkl.cukru
6 żółtek
1/2 kostki margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 kg sera białego tłustego (kupuje 3 kostki sera Imperial)
piana z 6 białek

móżna dodać rodzynki lub inne bakalie , ale przed dodaniem obtoczyć w mące , by nie spadały na samo dno



Przygotowanie

Wszystkie składniki połączyć i na końcu dodać pianę z białek ale juz nie miksować tylko wymieszać łyżką.Wylać do formy i piec ok 1 godz w nagrzanym piekarniku.Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

pieczeń wołowa z bakłażanem

Składniki

Przygotowanie: 1 godzina 15 minut

Składniki: 700 g bakłażana, 100 ml oliwy, sól, pieprz, 3 cebulki, 2 ząbki czosnku, 1 strąk czerwonego pieprzu, 600 g pomidorów, 3 gałązki świeżego oregano, 800 g wołowiny bez kości, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 100 ml białego wina, 200 ml rosołu wołowego, cukier, pół pęczka natki pietruszki



Przygotowanie

 Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połówki i kroimy na dwucentymetrowe plastry. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy porcjami bakłażany z każdej strony.Wyjmujemy i osączamy na papierze kuchennym. Solimy, pieprzymy. Cebulkę po obraniu kroimy w grubą kostkę, czosnek siekamy. Strąk pieprzu przepoławiamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, płuczemy pod zimną wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Listki oregano obrywamy z gałązek i siekamy. Wołowinę w kawałku nacieramy solą i pieprzem. Podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej oliwie i odkładamy. Cebulę i czosnek dusimy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Dodajemy oregano, przecier pomidorowy, mieszamy i razem dusimy. Podlewamy winem, zagotowujemy i całkowicie redukujemy płyn. Dolewamy rosół, wrzucamy strąk pieprzu i gotujemy, redukując płyn do połowy. Dodajemy bakłażany, gotujemy przez 5 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Wrzucamy pokrojone pomidory, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Przekładamy warzywa do brytfanny, wkładamy mięso i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Krótko przed końcem pieczenia wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Wyjmujemy, kroimy mięso w plastry. Podajemy z warzywami i chlebkiem pita.

Bakłażany faszerowane

Składniki

4 bakłażany

 Nadzienie:
 1/2 kg mięsa mielonego,
 5 łyżek startego żółtego sera,
 100 ml rosołku z kostki,
 1/2 pęczka oregano,
 mielona papryka,
 1 czerstwa bułka,
 1 jajko

 Sos:
 10 dag cebuli,
 1 puszka pomidorów,
 2 ząbki czosnku,
 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 4 łyżki oliwy,
 sól,pieprz



Przygotowanie

Umyte bakłażany kroimy wzdłuż.Kładziemy miąższem do dołu na natłuszczonej blasze i pieczemy 30 min.w 200 stopniach.
Przygotowujemy nadzienie:bułę moczymy w wodzie lub mleku i odciskamy,mieszamy z mięsem,połową posiekanej cebuli,jajkiem,papryką,oregano,przyprawiamy solą i pieprzem.Mięso dokładnie wyrabiamy i schładzamy.
Przygotowujemy sos:na rozgrzanej oliwie szklimy resztę cebuli i posiekany czosnek.Dodajemy koncentrat pomidorowy,rosół i gotujemy,dodając rozdrobnione pomidory z puszki i przyprawiając solą i pieprzem.
Bakłażany układamy w żaroodpornej formie,nacinamy głęboko miąższ i w nacięciach umieszczamy farsz.Zalewamy sosem i posypujemy serem.Pieczemy 45 min. w 200 stopniach.

piątek, 20 stycznia 2012

Cytrynowa tarta Elki

Składniki

Ciasto:


1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
5 łyżek cukru
szczypta soli



Krem:


3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 bardzo płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny




Przygotowanie

Ciasto:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wylepić nim tortownicę o średnicy 23 cm. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Krem:
Składniki zmiksować, wylać na podpieczone ciasto i zapiekać 25 min. w temperaturze 180 st. C. Po ostudzeniu posypać tartę cukrem pudrem lub cukrem kryształem.






Przepis pochodzi z zeszytu kulinarnego mojego wujka.

Moim zdaniem lekko ciepła tarta jest najlepsza.

Robi się ją błyskawicznie i jest idealna do herbaty. 

przyprawowy sos wiejski

Składniki



4 zielne papryki , 2 kg pomidorów czerwonych , 30 dag cebuli , 25 dag marchwi , sok i miąz z 1 cytryny i 1 pomaranczy , ocet , cukier, sól





Przygotowanie

Paprykę przekroic i usunąć gniazda nasienne . Pomidory udusić i przetrzeć przez sito. Cebulę i marchew obrac i pokroic . Wszystko razem zmiksować , gotować w płaskim rondlu , odparowujac przez 1 - 1,5 godz, mieszając od czasu do czasu , aby się nie przypalilo . Dodać soku z cytryny i pomaranczy ,ocet, cukier i sól do smaku i dalej gotowac . Gdy sos zgestnieje - wkładać do gorących słoików , zamykać i poddawać suchej pasteryzacji tzn. pod kocyk.

surówka z kapusty i buraków

Składniki

30 dag kiszonej kapusty
3 ugotowane buraki
1 cebula
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz, cukier do smaku



Przygotowanie

Buraki ugotwać, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w małą kostkę.
Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i oliwą.
Zjadać z apetytem. Smacznego!

Drożdżowa baba

Składniki

700 g mąki
60 g świeżych drożdży
1 i 1/3 szklanki cukru (około 180 g)
100 g masła
6 żółtek
0,5 litra mleka
0,5 łyżeczki soli
200 g rodzynek
150-200 g skórki pomarańczowej
ew. parę kropel cytrynowego aromatu

 






Przygotowanie

Do połowy letniego mleka wsypać połowę ilości cukru, wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do dużej misy wsypać przesianą mąkę dodać rozczyn, resztę cukru, mleko, żółtka i sól. Wymieszać aż ciasto będzie odchodziło od rąk, dodać letnie rozpuszczone masło, ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Lekko wymieszać, dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (3 litrowej z kominkiem). Odstawić ponownie aż ciasto urośnie do wysokości 3/4 formy.

Piec około 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto jest gotowe, gdy patyczek włożony do ciasta jest suchy.

Po upieczeniu polać lukrem: 1 szklankę cukru pudru utrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i 1 łyżką gorącej wody.

Babkę można nasączyć również sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością słodzonej wody lub alkoholu, babkę ponakłuwać, nasączyć

 

Kokosanki

Składniki

200 g wiórków kokosowych


0.75 szklanki cukru (jeśli wiórki są słodzone to 0.5)


50 g masła


2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


2 białka


 





Przygotowanie

Cukier rozpuścić z masłem i dodać wiórki. Bardzo dobrze wymieszać. Powstanie sypka masa.

Białka ubić, a pod koniec ubijania dodać mąkę.

Białka połączyć z masą kokosową i wymieszać.

Łyżką formować ciasteczka, kłaść na blachę i piec w 180oC do zrumienienia. Około 15 minut.

Masa może się wydawać zbyt sypka, ale nie potrzeba więcej masła, bo kokosanki się rozpłyną na blasze.

Przepis znaleziony w notatkach i nie znam źródła.

 

czwartek, 19 stycznia 2012

Krężałki - smak mojego dzieciństwa

Składniki

                                              zdjęcie:sabia
2 małe główki kapusty białej
1 burak ćwikłowy na kolor
2 - 3 ząbki czosnku
1,5-2 litry przegotowanej wody (posolonej do smaku)




Przepis na krężałki umieściłam kiedyś na forum,ale w związku z prośbą o umieszczenie go w swoich przepisach niniejszym to czynię...

Szczerze mówiąc ciekawa jestem,czy ktoś zdecyduje się na zrobić krężałki ?
Serdecznie zachęcam,bo potrawa jest prosta a uważam,że warta uwagi.
Smacznego .



Przygotowanie

Jestem świadoma tego,że to głównie smak dzieciństwa,ale prostota tej bardzo skromnej potrawy,a właciwie dodatku do ziemniaków (np.zamiast ogórków kiszonych) jest złudna,wydawałoby się,ze nie możemy spodziewać się czegoś extra,a jednak...
Krężałki są wyśmienite !
Coż to takiego?
Otóż białą kapustę ,właśnie takie małe,niewydarzone głowki pokroić na ćwiartki,ugotować w lekko osolonej wodzie.Wystudzić.
Wystudzoną kapustę układać warstwami w kamiennym garnku lub w szklanym słoju,każdą warstwę posypać nasieniem kopru i (lub)kminkiem.Na każdą warstwę kapusty dać parę plastrów surowego buraka ćwikłowego.Dzięki temu krężałki mają piękny różowy kolor i są bardzo apetyczne. Całość zalać zimną przegotowaną wodą,lekko osoloną z dodatkiem roztartego czosnku (2-3 ząbki czosnku).
Pozostawić w miarę ciepłym miejscu do ukiszenia. Najlepsze jako dodatek do ziemniaków z cebulką smażoną na maśle i mielonym.
We mnie zawsze będą przywoływać najcieplejsze wspomnienia z dzieciństwa. Czasem krężałki królowały w parze ze smażonymi na maśle ziemniaczkami pokrojonymi w plasterki jako danie na jesienną czy zimową kolację.

Domowy shake waniliowy

Składniki

 
  200 ml mleka (słodkiego, zimnego) 
  200 ml śmietany słodkiej (kremówki 30%,  zimnej) 
  1 duży cukier waniliowy 
  1 łyżka stołowa cukru pudru (niekoniecznie) 
  600 ml lodów waniliowych 
  kilka potłuczonych kostek lodu  



Przygotowanie

     Mleko, śmietanę i cukry ubić trzepakami miksera przez 30 sek., dodać pokrojone w kawałki lody – rozmiksować dokładnie, na końcu dodać potłuczone dokładnie kostki lodu, jeszcze raz wymieszać, rozlać do szklanek. SPOŻYWAĆ ZARAZ PO PRZYGOTOWANIU!!! SMACZNEGO!!!

środa, 18 stycznia 2012

Zapiekanka makaronowa z owocami

Składniki

opakowanie makaronu, mogą być rurki, wstążki czy inny,
owoce sezonowe, teraz to śliwki, brzoskwinie, gruszki,
1 szklanka mleka, 
1/2 szklanki cukru,
 cukier waniliowy, lub laska wanilii, 
sól,
śmietana
woda 



Przygotowanie

Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli w połowie czasu przeznaczonego dla danego typu makaronu. Owoce podzielic na cząstki, posypać cukrem, cukrem waniliowym. Przełożyć  część makaronu do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem, na to owoce, znowu część makaronu, owoce, na kińcu makaron. Zalać wszysko mlekiem, tyle, żeby cały makaron był przykryty. Zapiekać ok 20 minut, zapiekankę polać śmietaną, mozna do niej dodać troche cukru, zapiekać dalsze 15-20 minut.
Jeżlei ktos ma dużą forme mozna zrobić tylko dwie warstwqy makaronu i jedną w sodku z owoców. 

sałatka z wędzonym kurczakiem - Gosik

Składniki

- wędzony kurczak (1/2 lub 2 udka bądź też wędzona pierś);
- puszka kukurydzy;
- puszka ananasa;
- paczka rodzynek (100g);
- łuskane orzechy włoskie (ok 150g);
- majonez (żadnych innych przypraw!)





Przygotowanie

mięso pokroić w niewielkie kawałki (kostkę), orzechy rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać.
Sałatkę najlepiej zrobić dzień wczesniej - składniki przejdą swoim smakiem, rodzynki zmiękną i będzie SUPER.
przy okazji imprezy sałatka niknie z oczu
SMACZNEGO!!
PS. Oczywiście w miarę apetytu proporcję należy zwiększyć.....
                   :)  :)    :)    :)   :)

Krem pomarańczowy II

Składniki

1  1/2 litra soku z pomarańczy
15 dkg cukru
3 opakowania budyniu waniliowego
400 g słodkiej śmietany
2 opakowania cukru waniliowego



Przygotowanie

Budyń ugotować na soku z pomarańczy, dodać cukier, . Ostudzić.Smietane ubic z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszać z budyniem. Podawać do pucharków, mozna ozdobić dowolnymi owocami.
polecam!!

wtorek, 17 stycznia 2012

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Składniki

1 kg ziemniaków obrać i podgotować w osolonej wodzie.
2 cebule pokroić w kostkę lub w półkrążki
2 laski zwyczajnej kiełbasy lub innej obrać ze skórki i pokroić w wąskie półkrążki





Przygotowanie

Przygotować sobie naczynie żaroodporne wysmarowane margaryną
Ziemniaki podzielić na 3 części.
Jedną część pokroić w talarki i dać do naczynia na to dajemy 1 część kiełbasy i cebuli wcześniej lekko podsmażonej.Na tą kiełbasę ścieramy ser żółty (ilość według uznania) . Ser posypujemy papryką mieloną.  
Tak robimy na zmianę-ziemniaki ,kiełbasa,ser ziemniaki ,kiełbasa ,ser i na końcu ziemniaki.można wierzch posypać serem i papryką. Pod koniec pieczenia (ok 45-60 min) całość polewamy 4 łyżkami śmietany słodkiej(kwaśna nie rozleje się po wszystkich warstwach).


                                  Smacznego!!!

Łosoś w galarecie

Składniki

50 dag filetów z łososia,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 mała cebula,
1/2 selera,
1,5 l wody,
3 białka,
2-3 łyżki żelatyny,
2 łyżki octu
ziele angielskie (kilka kulek),
2 listka laurowe,
sól i pieprz.





Przygotowanie

Rybę oczyścić, umyć, zalać wodą i gotować na małym ogniu. Jarzyny oczyścić i dodać do ryby razem z przyprawami. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić na porcje i ułożyć na półmisku. Udekorować plastrami pomidora, plastrami ogórka, półplasterkami cytryny. oliwkami i gałązkami koperku. Jarzyny wyjąć, a wywar przecedzić. Wywar ponownie zagotować. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, rozprowadzić gorącym wywarem i połączyć z całością wywaru. Białka ubić i razem z octem dodać do wywaru. Mieszając gotować na małym ogniu ok 3 min. Galaretę przecedzić przez gęste zwilżone wodą płótno i doprawić do smaku. Tężejącą galaretą polać łososia.

Paszteciki Imprezowe- bardzo smaczne

Składniki

Ciasto francuskie (gotowe- paczkowane)
Pieczarki (na jedno ciasto francuskie 0,5 kg pieczarek)
Mała cebula
Sól, pieprz, jajko, oliwa



Przygotowanie

Paszteciki są bardzo proste i niesamowicie smaczne. Wczoraj przygotowałam takie na parapetówkę i rozeszly się tak szybko, że nie zdążyłam nawet spróbować, a nie było wcale dużo ludzi i przygotowałam pasztecików z dwóch ciast francuskich...

Najpierw musimy przygotować farsz :) Pieczarki można pokroić na małe kawałeczki, ja ściaram na tarce, na duuużych oczkach. Następnie pieczarki wrzucamy na suchą patelnię, alby odparowały. Niestety ten proces trwa najdłużej, bo pieczarki mają w sobie sporo  wody i dużo jej puszczają w trakcie obróbki termicznej. Po odparowaniu całej wody wlewamy na patelnię trochę oliwy (ja to robię metodą mojej Babuni- czyli "na oko" ;)), wrzucamy pokrojoną uprzednio cebulkę na drobną kosteczkę, solimi i pieprzymy. Podsmażamy całość, tak by pieczarki się podsmażyły, a cebulka zrumieniła :) Gotowy farsz należy ostudzić.

Cisto francuskie (ja kupuję takie zwini,ęte w rulonik, są właściwie w każdym markecie, leżą w lodówkach) rozwijamy, kroimy na kawałki (i tu samowolka- można pokroić na kwadraty, które potem złożymy w trójkąty, albo na prostokąty, które potem składamy na pół otrzymując z tego małe kwadraty lub prostokąty). Nakładamy po łyżce farszu na każdy kawałek ciasta i składamy na wybrany przez siebie kształt. Należy dobrze zgnieść brzegi (jak przy pierogach), aby farsz przy pieczeniu nam nie wypłynął.
Gotowe paszteciki wkładamy do piekarnika (i tu temperatura zależy od waszych piekarników i zakupionego ciasta francuskiego, więc najlepeij zasugerować się informacją z opakowania) na blasze lub papierze do pieczenia. Smarujemy paszteciki rozmąconym jajkiem i siup na jakieś 10-15 minut do pieca, aż się zrumieni.
SMACZNEGO :)

Ciasto z masą truskawkową

Składniki

NA CIASTO:-8 jajek-8 łyżek cukru-4 łyżki mąki pszennej-4 łyżki mąki ziemniaczanej-1 łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao  NA MASĘ TRUSKAWKOWĄ:-1,5 szklanki mleka-1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru-150 g masła-200 g dżemu truskawkowego



Przygotowanie

CIASTO:Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z żółtkami. Obie mąki połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy jajecznej. Ciasto wlać do przygotowanej formy (ja używam formy o wymiarach 21x26 cm) i piec przez 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku (temperatura 1800C powinna być  OK :)). 
MASA TRUSKAWKOWA.Budyń ugotować i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać do niego dżem. Gdy oba składniki doskonale się połączą, dodawać po łyżce budyń. 
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 części i przełożyć przygotowaną masą. Dowolnie udekorować (np. polewą czekoladową). 
Ciasto pozwala cieszyć się smakiem truskawek nawet w środku zimy :D

zupa koperkowa z ryzem

Składniki

300 g miesa z karkowki,
1 lyzeczka vegety,
wloszczyzna(2 marchewki,kawalek selera,por;jasna czesc),
2 listki laurowe,
2 peczki koperku,
1/2 szkl.slodkiej smietanki 18%,
2 lyzeczki maki,
1 torebka ryzu ugotowanego na sypko,
sol,pieprz.



Przygotowanie


Mieso umyc i zalac 6 szkl.zimnej wody,dodac vegete i zagotowac na malym ogniu.Wrzucic listki laurowe,marchew i seler obrac,umyc i marchewke pokroic w kostke seler zetrzec na tarce natomiast por umyc i pokroic w cienkie krazki.Koperek umyc osuszyc i posiekac i polowe razem z wloszczyzna dodac do zupy.
Gotowac na malym ogniu do chwili gdy mieso bedzie miekkie.
Mieso wyjac i pokroic w cienkie paski.Smietane wymieszac z maka rozprowdzic kilkoma lyzkami lekko ostudzonej zupy wlac do garnka i podgrzac na niewielkim ogniu do chwili gdy zupa zgestnieje.Dodac mieso ryz i pozostaly koper.Doprawic.

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Krem porowo-koperkowy z zacierką

Składniki

15 dag makaronu zacierka babuni
włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka)
2 skrzydełka drobiowe
3 średnie pory (tylko części białe)
4 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
sól
pieprz
1 litr wody
posiekana natka z pietruszki



Przygotowanie

Warzywa obrać, pokroić, zalać wodą, dodać skrzydełka, sól, gotować do miękkości.
Wszystko przecedzić, do czystego wywaru dodać pokrojone pory i koperek, gotować jeszcze na małym ogniu około 20 min, pod koniec dodać masło.
Zupę zmiksować blenderem, dodać śmietankę, przyprawić pieprzem i posiekaną natką z pietruszki. Podawać z ugotowanymi zacierkami.
Smacznego.



niedziela, 15 stycznia 2012

Owocowa sałatka piękności

Składniki

 1 pomarańcza
1 grejpfrut
2 kiwi
1 jabłko
1 banan
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu naturalnego
 



Przygotowanie

Skórkę pomarańczy i greipfruta sparzyć wrzątkiem. Owoce obrać ze skórki, wyciąć miąższ znajdujący się pomiędzy przezroczystymi błonkami i wyłożyć do miseczki. Kiwi obrać, przekroić wzdłuż na pół , pokroić na kilka mniejszych cząstek, po czym wymieszać z cytrusami. Jabłko obrać, pokroić na połowki, usunąć gniazda, pokroić na mniejsze kawałki. Banana pokroić na talarki- dodać do reszty owoców.  Owoce skropić 2 łyżkami soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Resztę soku wymieszać z miodem i polać owoce.
                                       Smacznego!!!
Sałatka jest pyszna, zdrowa i łatwa w wykonaniu. Polecam

Ciasto jabłkowo cukiniowe z bakaliami

Składniki



2 szklanki obranych startych jablek (na duzych otworach)
2 szklanki obranej startej cukini (na duzych otworach)
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki maki
3 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka galki muszkatalowej w proszku
1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
Kilka kropli waniliowego aromatu do ciast
1 szklanka rodzynek
1/2 szklanki pokruszonych orzechow wloskich




Przygotowanie

> Piekarnik nagrzac do temp. 180st C
> Podluzna foremke wylozyc papierem do pieczenia
> W misce ubic jajka z cukrem na puszysta mase
> Dodac olej i chwile miksowac
> Make zmieszac z cynamonem, galka muszkatalowa, gozdzikami, sola i soda
> Make z przyprawami wsypac partiami do masy ciagle mieszajac
> Na koncu dodac bakalie, jablka, cukinie i wszystko lekko wymieszac
> Mase przelac do foremki
> Piec okolo 40 do 45 minut

Ciasto jest mieciutkie, wilgotne o korzennym smaku i wypelnione bakaliami Polecam!!!

sobota, 14 stycznia 2012

Szarlotka na zimno

Składniki

Składniki:
      20 dkg masła -- musi być masło!!!
      2 szt żółtek
      1 szklanka cukru -- lub 1.5 szkalnki cukru pudru
      50 dkg jabłek -- antonówka, szara reneta
      1 op cukru waniliowego
      1 szt galaretki -- najlepiej wiśniowa
        herbatnik -- na spód
 



Przygotowanie

Masło, żółtka oraz cukier utrzeć.
Poszatkować jabłka, dodać cukier waniliowy. Na spód blachy położyć herbatniki.
Masę zmieszać z jabłkami, ułożyć na herbatnikach.
Zalać tężejącą galaretką.
Włożyć do lodówki.

Pyszny Keks

Składniki

 1 szklanka z "czubkiem" mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
1 szklanka bakali (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)



Przygotowanie

 Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec opruszone mąką bakalie.
 
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
 
Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.

Piersi z kurczaka z pieczarkami

Składniki

* 3 piersi z kurczaka
*0.8 kg pieczarek
*ketchup
*przyprawa do mięsa



Przygotowanie

Piersi kroisz i smażysz na oleju. Pieczarki odparować i połączyć z cebulą. Piersi i poeczarki połączyć, wlać ketchup, mieszać ok. 10 minut. 


                                   !!!Smacznego!!!

I jak wam smakowało? Jeśli możecie to komentujcie potrawy....

środa, 11 stycznia 2012

Ptasie mleczko z białek

Składniki

6 -7białek;
   1 szkl. cukru (może być trochę mniej)
   20 dag margaryny;
   3 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/2 szkl. wody }
      rozpuścić i wystudzić;
   cukier waniliowy 16 g.


P.S. Można dodać kilka kropli soku z cytryny, dla przełamania słodkości.



Przygotowanie

      Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i jeszcze ubijać, ale już króciutko. Na końcu dolać żelatynę. Jeszcze przez chwilę ubijać. Odstawić w płaskiej formie do lodówki, do stężenia.

Można polać rozpuszczoną czekoladą lub galaretką.

    
                       Szybkie, łatwe i smakowite.
                            Życzę miłego łasowania!

    

zupa gulaszowa atosi

Składniki

1/2 kg mięsa gulaszowego
2 marchewki
2 pietruszki
2 ziemniaki
mała selera
biała część pora
1 cebula
2 papryki
kilka pieczarek
2-3 ogórki konserwowe
natka  pietruszki
płaska łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka papryki w proszku
koncentrat pomidorowy(około pół słoiczka)
kostki rosołowe
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz

2 łyżki mąki oraz
około pół szklanki wody do zagęszczenia zupy



Przygotowanie

Marchew,pietruszkę,selerę i ziemniaki pokroć w słupki
Pieczarki, ogórki,por pokroić w plasterki
Paprykę pokroić w dość dużą kostke

Mięsko kroimy w kostke jak na gulasz i podsmażamy na oleju z pokrojną cebulką i łyżeczką papryki w proszku.

Do dużego garnka wsypujemy warzywa i mięsko,zalewamy wodą,dodajemy majeranek,koncentrat pomidorowy i kostki rosołowe,oraz przecisniety lub pokrojony czosnek,gotujemy do miękkości,doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy
mieszając mąke z wodą dokładnie i wlawając do zupy,na sam koniec dodajemy do zupy pokrojoną natkę pietruszki


Zupa jest bardzo kolorowa,sycąca i pożywna,życzę smacznego:)

Makaron który smakuje jak carbonara

Składniki

3 filety z kurczaka - pojedyncze,
30 dag pieczarek,
2 małe serki topione,
małe opakowanie śmietany,
opakowanie makaronu (jaki kto lubi),
posiekana natka pietruszki - około 1 łyżki,
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, czosnek, i takie jak lubicie



Przygotowanie

Ten przepis jest od mojej siostry. Smakuje jak carbonara, chociaż do carbonary mu daleko.
Filety pokroic w kostke, przyprawić tak jak lubicie. ja daje dużo chili, czosnku i pieprzu, bo u mnie w domu lubią pikantne potrawy. Niech chwilke postoją w lodówce, żeby mięsko dobrze przeszło przyprawami. W tym czasie  usmażyc pokrojone pieczarki.  Nastawic wodę na makaron, ugotować. Zdjąć z patelni pieczarki, usmażyc mięso. Dodac pieczarki, chwile razem poddusić. Dodac serki topione, dusic razem az serki się roztopią, dodac śmietane, wsypać natke pietruszki.
Podawac na talerzach makaron wymieszany z sosem.
Pyszne danie, chociaz nie nalezy do niskokalorycznych, ale cio tam, od czasu do czasu można coś takiego zjeść ze smakiem.

wtorek, 10 stycznia 2012

Pasta z twarogu i wędzonej ryby

Składniki

15 dag chudego twarogu
6-8 dag wędzonej ryby - obranej ze skóry i ości
4 dag masła roślinnego lub 4 łyżki majonezu
sól i pieprz jak ktoś lubi



Przygotowanie

Twaróg utrzeć lub zmiksować zobraną, drobno posiekaną rybą, masłem lub majonezem, Przyprawić solą i ewentualnie pieprzem.

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Ciasto z delicjami pani Marysi

Składniki

8 białek
25 dag cukru
10 dag pokrojonych orzechów włoskich
10 dag rodzynek
10 dag kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl. syropu z brzoskwiń w puszce
1 szkl. wody
3 łyżeczki cukru

2 budynie śmietankowe
1 łyżeczka mąki pszennej
5 żółtek
kostka masła
2 paczki delicji
2 kieliszki wódki
2 galaretki



Przygotowanie

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, kokos, proszek do pieczenia, rodzynki i orzechy. Piec ok 1/2 godz. w temp. 180 o C.

Budynie śmietankowe rozpuścić w 1/3 szklanki wody, dodać łyżeczkę mąki pszennej.  Syrop z brzoskwiń zagotować z resztą wody i cukrem.  Wlać do gotującego się syropu rozmieszane bydynie i zagotować do zgęstnienia.Po wystudzeniu dodać 5 żółtek i paczkę masła. Rozmiksować

Masę wyłożyć na ciasto. Na masę kłaść biszkoptem do góry delicje nasączone wódką. Zalać 2 galaretkami sporządzonymi z nieco mniejszej ilości wody, niż napisane na opakowaniu.

Malibu własnej produkcji :) rewelacja ;)

Składniki

2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
1 szklanka spirytusiku
200 gr wiórków kokosowych
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego




Przygotowanie

Do szklanki wody dodać szklankę spirytusu i wiórki ;)
Odstawić w zamkniętym słoiku na dłuuuugi tydzień.
Po tygodniu mocno odsączyć wiórki, a do cennego płynu wlać szklankę wody i mleko skondensowane.
Zawsze można skorygować proporcje (słodkość i "mocność") pod własne upodobania

Naprawdę dobre ;) Szybko się nie wstaje od tego specyfiku ;)

Kolorowa sałatka wiosenna

Składniki


pojedyńcza pierś z kurczaka
kilka kromek pieczywa tostowego
puszka kukurydzy konserwowej
kulka mozarelli
ogórek świeży
papryka
ulubiony ser żółty
sałata lodowa
sałata endywia
sałata lollo
rukola
przyprawa do gyros




Przygotowanie

Kurczaka kroimy w średnią kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do gyros i smażymy aż się zarumieni. Pieczywo tostowe kroimy w kostkę i wrzucamy do piekarnika robiąc grzanki Kukurydzę osączamy. Mozarellę kroimy w średnią kostkę. Ogórek dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę czyścimy i kroimy na cztery, następnie w plasterki. Żółty ser ścieramy na grubej tarce. Sałatę lodową rwiemy lub kroimy wedle upodobania. Endywię kroimy Lollo rwiemy na niewielkie kawałki Rukolę można przerwać na pół *** Nie wrzucamy całych sałat, bo wyjdzie porcja dla połowy wojska. No chyba, że ktoś ma w domu prawdziwych głodomorów albo szykuje się impreza :) ***

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem. Dodajemy ulubiony sosik, może być również sama oliwa.

Sałatka jest świetna na ciepłe dni, kiedy nie chcę się nic jeść. Jest bardzo sycąca.

Smacznego!

Tort czekoladowy Czarna Magia Marty

Składniki

Ciasto:
10 jajek
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 gorzka czekolada- do posypania
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
4 żółtka
1 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
6 łyżek kakao
3 starte gorzkie czekolady
2 kostki masła





Przygotowanie

Ciasto:
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę , wsypujemy cukier i nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i przy pomocy łyżki delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę i pieczemy ok 25-30 min w 180 c.

Krem:
żółtka ubijamy z cukrem do białości, wlewamy wrzące mleko, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, do chwili, gdy krem zacznie się gotować i wtedy dodajemy kakao i startą na tarce czekoladę - cały czas mieszając, gotujemy wszystko razem około 5-10 minut.
Masło ucieramy do białości i dodajemy po trochę ostudzonego kremu, można dodać alkohol. Wszystko razem ucieramy na gładki puszysty krem.

Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części, spód smarujemy połową kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta i lekko dociskamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem i posypujemy startą na tarce czekoladą.  Smacznego

Sezamowiec razowy

Składniki

125 g rozpuszczonego masla
150 g leistego miodu
250 g maslanki

2 lyzki skorki z cytryny
1 zoltko
 
100 g posiekanych migdalow
100 g rodzynek
½ lyzeczki soli
 
1 paczuszka proszku do pieczenia (15 g)
350 g maki razowej (orkiszowej lub pszennej)
(ja mieszam zawsze pol na pol z normalna maka pszenna)
 
100 g sezamu do posypania



Przygotowanie



Z masla, miodu, maslanki, skorki cytrynowej i zoltka umiksowac mase. Dodac migdalow, rodzynek i soli – dobrze wymieszac.
Make wymieszac z proszkiem i wymieszac z reszta.
 
Ciasto wylac do formy wylozonej papierem do pieczenia i
odstawic na 15 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik na 160°C. Po uplywie 15 min. posypac ciasto sezamem i wstawic do piekarnika. Piec okolo 25 minut. Ciasto w stanie goracym pokroic na paluszki (okolo 1 x 6 cm)

Smacznego! 

niedziela, 8 stycznia 2012

sałatka z makaronem w kształcie ryżu

Składniki

250 g makaronu w kształcie ryżu1 ogórekpomidorszczypiorekpuszka kukurydzy1 czerwona paprykapęczek rzodkiewkikilka łyżek majonezusól




Przygotowanie

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Z pomidora usuwamy gniazda nasienne i kroimy go w kostke.Kukurydze osączamy z zalewy.Ogórka,rzodkiewkę i paprykę kroimy w drobną kostkę lub trzemy.Makaron odcedzamy i mieszamy z pokrojonymi warzywami,dodajemy kukurydzę,dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem i solą.Wszystko delikatnie mieszamy.SMACZNEGO !!!

torcik kokosowy na kefirku

Składniki

30 dkg kokosu
1 duży kefir ( 500 ml )
1 szklanka śmietany 30%
3/4 szklanki cukru
3 galaretki cytrynowe
1 puszka brzoskwiń
biszkopty okrągłę lub ( upiec biszkopt )



Przygotowanie

 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Kokos połączyć z kefirem i pozostawić na 30 minut.
Śmietanę ubić z cukrem.
Kokos połączyć z galaretką i śmietaną.
W tortownicy ułożyć biszkopty.
Na biszkopty wyłożyc masę.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Na wierzch poukładac pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu.
Ponownie schłodzić



                                          SMACZNEGO!!!!!!!

sobota, 7 stycznia 2012

Indyk po Indyjsku Madras z warzywami bez ryzu

Składniki

Filet z indyka  1 duzy
Ziemiaki  4  duze
Cebule   4  duze
Marchef  4 duze 
1 maly kalafior 
1 mala glowka brockolki
1 kg dojrzalych pomidorow
1 penczek zielonego korejandru
1 puszka mleka kokosowego
Olej 

  2 lyzki oleju
   sol
  koriander
  cumin
  chili
  ingwer
  czosnek
  curry
z kazdego skladnika 2 duze lyzki 
i wszystkie pszyprawy utszec w mozdzierzu na paste  ( wazne ) 




Przygotowanie

Olej bardzo mocno rozgrzac w duzej patelni albo garnku
dodac utarta paste z pszypraw i rumnienic dodac pokrojona w krazki cebule podpiec dodalac pokroione w plastry ziemiaki i piec na zloto   miedzy czasie obrac pomidory ze skorki ipokroic  pozostale  warzywa marchew + kalafior +brokoli pszygotowac i pokroic na male kawalki  odstawic
Dalej  do pieczonych ziemiakow  dodac pszygotowane pomidory podlewajac  mlekiem kokosowym dusic ok 10 min  pod pszykryciem  .   nastepnie dolanczajac reszty  pszygotowanych warzyw  dalej pod pszykryciem dusic  wazne jest zeby warzywa nie byly rosgotowane !!!!  odstawic    na osobnej  patelni  piec na zloto pokroione w pasy filet z indyka  .   dolanczajac na koniec do reszty skladnikow  podlewajac reszta mleka kosowego i penczkiem zielonego korejandru  .  doprawic  wedlug wlasnego gustu  . np  sol   ,  chili  ,  curry  .  podawac bez ryzu  najlepiej  z chlebem  indyjskim  moze byc .  ev chleb arabski z czarnym sesamem !!!!   wazne jest zeby pszyprawy byly od poczontku pszypalone na goracym oleju  bo to jest inny smak !!!!!
To jest niby nie typowe bes  ryzu  alle pszepis mam od znajomej
ktora mieszkala w Indi  w koncu  ziemniaki pszywendrowaly do Europy z Indi i sa tam drosze od ryzu .  do tego smakuje szklaneczka zinmego kefiru z cytryna i curry na slodko lub na slono !!!!!  SMACZNEGO !!!!!!!!   niedlugo wstawie jeszcze inne
egzotyczne pszepisy !!!!!!!

Ciasto jak poemat

Składniki

Nierozgotowane śliwki z kompotu
8 łyżek mąki pszennej
25 dkg półtłustego twarogu
6 łyżek margaryny (1łyżka =10 gram)
5 łyżek cukru
4 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
sok i otarta skórka z cytryny
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania



Przygotowanie

Śliwki osączyć na sicie.Utrzeć tłuszcz z cukrem na puszystą masę.Dodać 3 jajka,otartą skórkę i 4 łyżeczki soku z cytryny.Zmieszać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i połączyc z masą.Tortownicę o średnicy 26-28 cm.natłuścić.Wlać do niej przygotowane ciasto.Osączone śliwki rozłożyć na cieście skórką do dołu.Twaróg rozetrzeć z 1 jajkiem i cukrem waniliowym.Rożłożyć twaróg na śliwkach.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Piec ok.55 minut Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Do tego ciasta używałam też odsączonych śliwek z lekkiego octu. Można je zrobić na większej blasze,tylko należy zwiększyć ilość sera.

Owocowa sałatka piękności

Składniki

 1 pomarańcza
1 grejpfrut
2 kiwi
1 jabłko
1 banan
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu naturalnego
 



Przygotowanie

Skórkę pomarańczy i greipfruta sparzyć wrzątkiem. Owoce obrać ze skórki, wyciąć miąższ znajdujący się pomiędzy przezroczystymi błonkami i wyłożyć do miseczki. Kiwi obrać, przekroić wzdłuż na pół , pokroić na kilka mniejszych cząstek, po czym wymieszać z cytrusami. Jabłko obrać, pokroić na połowki, usunąć gniazda, pokroić na mniejsze kawałki. Banana pokroić na talarki- dodać do reszty owoców.  Owoce skropić 2 łyżkami soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Resztę soku wymieszać z miodem i polać owoce.
                                       Smacznego!!!
Sałatka jest pyszna, zdrowa i łatwa w wykonaniu. Polecam

piątek, 6 stycznia 2012

Tort Ifasi Rafaello

Składniki

Ciasto białe, biszkoptowe!!
Krem Rafaello.
1.   1/2  litra śmietany kremówki 30%
2.   2 opakowania "śnieżki"
3.   20 dkg kokosu ( można zamiast kokosu dać orzechy) 
4.   10  lub 20 dkg migdałów (płatki)
5.   2 tabliczki białej czekolady 
6.   1 małą paczkę biszkoptów.
7.   100 gr ajerkoniaku
 
           




Przygotowanie

Wykonanie:
Odlać pół  szklanki śmietany i dodać do niej połamaną czekoladę.
Całość lekko podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Resztę kremówki ubijamy z dwoma opakowaniami "śnieżki", dodajemy  drobno pokruszone biszkopty i kokos.
Całość lekko mieszamy.
Kolejną czynnością jest: połączenie ubitej kremówki z rozpuszczoną czekoladą.
Część tej masy odkładamy, a do pozostałej dodajemy trochę płatków migdałowych,( można dać do całości masy 100 gr ajerkoniaku)
Tą delikatna masą przekładamy biszkopt, a częścią odłożoną bez migdałów, smarujemy wierzch tortu.
Całość możemy udekorować pozostałymi płatkami migdałowymi i startą czekoladą!! jest pyszny!!! 

wafle z sezamem

Składniki

1 paczka wafli
2jaja
8łyżek cukru
4łyżki kakao
1 margaryna
3/4 szkl.ziaren sezamu



Przygotowanie

Jajka zmiksowac z cukrem na puch, margarynę z kakao rozpuścić. Następnie
dodac jajka i miksowac aż zgęstnieje. Sezam podprażyć na suchej patelni i
wsypać do masy.  Troszkę przestudzic i przekładać wafle


czwartek, 5 stycznia 2012

Krem z kurczaka

Składniki

1 połówka piersi z kurczaka

1 udko z kurczaka

3 średnie marchewki

1 niewielki seler

por

1 łyżka masła

natka pietruszki

mąka

sól, pieprz



Przygotowanie

1. Marchewki obrac i pokroic na 3 części.
2. Seler obrać i przekroić na pół.
3. Pora pokroic na małe plasterki.
4. Umyć udko z kurczaka.
Wszystko wrzucic do garnka i zalać 1,5 litra wody. Dodac przyprawy. Gotować około 30-40 minut.

5. Wyjąć seler (wyrzucić do smieci) i udko z kurczaka. Oskubać udko z mięsa i dodać do wywaru wraz z posiekaną pietruszką.
6. Wszystko zmiksować na krem.
7. Mąkę rozmieszać z 1/2 szklanki przestudzonego wywaru.
8. Wlać do zupy, gotować 5 minut, mieszając.
9. Przyprawić do smaku, dodać masło.

Na patelni z odrobiną oleju podsmarzyć drobno posiekaną pierś z kurczaka. Przyprawić.
10. Dodać podsmażone kawałeczki piersi z kurczaka.

Gotowe!!

Zupę polecam podawać z ciepłymi grzankami.

Smacznego!!

Wściekły pies

Składniki

wódka
syrop malinowy
tabasco



Przygotowanie

Kieliszek wypełniony w 3/4 wódką uzupełnić syropem malinowym (musi być gęsty). Syrop nalewać powoli po brzegu kieliszka, wtedy opadnie na dno i powstaną dwie warstwy. Do każdego kieliszka bardzo powoli wlać od kilku do kilkunastu kropli czerwonego tabasco w zależności od gustu i wielkości kieliszka.

Drinka należy wypić na jeden raz, lecz powoli, aby wszystkie smaki były wyczuwalne, a sok malinowy delikatnie złagodził ostry smak tabasko,

Zupa czosnkowa

Składniki

8 ząbków czosnku
6 łyżek oliwy
6 kromek bułki pszennej
1,5 litra wody
łyżeczka soli
łyżeczka tymianku
cwierc łyżeczki słodkiej papryki w proszku
6 dag żółtego sera



Przygotowanie

Czosnek zmiżdżyc lub drobno pokroic, zmieszac z solą.
Ser utrzec na tarce o dużych oczkach.
W garnku o grubym dnie rozgrzac oliwę, usmażyc na niej bułki z obu stron na jasnozłoty kolor.
Dodac czosnek zmieszany z solą i krótko podsmażyc na złoto.
Dodac tymianek. wlac wodę. dosypac paprykę.
Przykryc.
Gotowac 10 minut.
Delikatnie wyjac trzy kromki bułki i przeło,zyc na talerze.
Pozostałe pieczywo rozgnieśc w zupie.
Spróbowac, ewentualnie lekko dosolic.
Wlac zupę na talerze, posypac serem,podawac.


Grzanki smażyc z obu stron na lekko złoty kolor.
Nie przypiekac zanadto, bo będą się jeszcze dosmażac z czosnkiem.
Rozgrzane grzanki wyjmujemy z zupy przy użyciu dwóch łyżek lub łyżki i szpatułki.

RADA
Nie nalezy sypac papryki w poszku bezpośrednio na goracy tłuszcz.
Papryka zawiera bardzo dużo cukru, który pod wpływem gorąca skarmelizuje się i przyprawa stanie się gorzka.
Zanim wsypiemy paprykę, wlejmy do potrawy odrobinę zimnej wody.

JAK PODAWAC
Do zupy czosnkowej najlepszy jest ser typu cheddar.
Jeżeli utrzemy nieco więcej sera, możemy podac zupę z grzankami z bułki, krótko zapieczonymi z serem w piekarniku.
Możemy też przygotowac zupę wcześniej i przed podaniem zapiec ją z serem w piekarniku.

Ciasto drozdzowe do odrywania

Składniki


300g maki
5 lyzek cukru
2 zoltka
4 lyzki oleju
25g drozdzy
80ml mleka
50 ml wody
starta skorka z cytryny
1 lyzeczka cukru waniliowego
szczypta soli

Nadzienie:
50g miekkiego masla lub margaryny
50g cukru
1 lyzeczka cynamonu

Wszystkie skladniki mieszamy ze soba.

Mozna dodac takze 2 lyzki soku z cytryny do nadzienia.






Przygotowanie


Drozdze rozetrzec z lyzka cukru, zalac cieplym mlekiem i rozmieszac z trzema lyzkami maki. Zostawic az rozczyn urosnie.
Do naczynia wsypujemy przesiana make a do niej reszte skladnikow. Nie zapominamy o wyrosnietych drozdzach.
Zagniatamy ciasto na miekka, gladka mase i odstawiamy do wyrosniecia pod przykryciem na okolo 2 godziny.
Nastepnie walkujemy ciasto na cienki placek, smarujemy go nadzieniem i kroimy na kilka paskow, ktore ukladamy jeden na drugim a nastepnie kroimy na 4 czesci.
Ukladamy pionowo w blaszce (keksowce) wylozonej papierem. Odstawiamy do ponownego wyrosniecia na 1 godzine.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170° przez okolo 35 minut (do suchego patyczka). Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem.




 

środa, 4 stycznia 2012

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Składniki

1 kg mąki tortowej
10 dag drożdży
2 szklanki mleka
20 dkg margaryny KASIA(najlepsza do ciast)
6 jaj (z tego 2 całe)
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy(2 terebeczki)
sól(szczypta)
1 kg owoców (śliwki,truskawki itp)

Na kruszonke:

1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
80 g masła
1 żółtko

  




Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,dodać mąke,wymieszać,odstawić do wyrośnięcia.
Jaja rozetrzeć z odrobinką soli,dodać cukier.Tłuszcz stopić.
Do wyrośniętego ciasta dodać jajka,wymieszać.Następnie dodać cukier waniliowy i tłuszcz.Wymieszać.Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć na blache(ciasto pięknie wyrasta,proponuje więc użyć sporej wielkości blaszke,aby ciasto nie "wyszło".Ja osobiście używam blaszki 28x40 cm.)
Na ciasto układać śliwki,koniecznie skórką do spodu,aby sok nie wchłaniał się w ciasto,truskawki lub inne owoce.
Posypać kruszonką.
Piec godzine w temperaturze 200 stopni.

                

Shrek pomarańczowy na Święta

Składniki





-biszkopt wg swojego przeisu:)

1-2 opakowanie delicji pomarańczowych
1 l soku pomarańczowego hortex
3 budynie śmietankowe
4 galaretki pomarańczowe
0,5 l śmietany kremówki




Przygotowanie

- pieczemy biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia
- 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody
- kolejne 2 w 0,5 l wody
- gotujemy budyń na soku hortex, po ugotowaniu lekko studzimy i wylewamy na zimny biszkopt.
- na pomarańczową masę układamy delicje w rzędzie jak najbliżej siebie, ja wykorzystuje 1,5 opakowania.
- smietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy ostudzoną galaretkę, która była rozpuszczona w szkl wody. kiedy masa będzie gładka wylewamy ją na delicje. czekamy aż zastygnie.
Na wierzch ciasta wylewamy galaretkę rozpuszczoną w 0,5 litra wody.
- ciasto wstawić do lodówki aż stężeje.
Smacznego:)

wtorek, 3 stycznia 2012

truskawkowy szał

Składniki

śmietanka 36% - 500mlgalaretki truskawkowe- 3 opakowaniaśmietan-fix - do bitej śmietany truskawki - ok.150gherbatniki - na spód tortownicycukier puder - 1 lyżeczka



Przygotowanie

rozrobić galaretki i poczekać aż wystygną. śmietankę shłodzić w lodówce. truskawki umyc i pokroić na plasterki. kiedy galaretki wystygna i  zaczna sie ścinać ubić smietanke z łyżeczka cukru pudru i śmietan-fixem, podzielić ją na dwie częsći(jedna część do  dekowacji więc może być mniej).do ubitej śmietanki wlac połowę galartki i miksowć aż powstanie jednolita masa. herbatnki pokruszyć i  wyłożyć nimi tortownicę.masę z bitej śmietanki i galaretki, wylać na herbatniki. wstawić do  lodówki i poczekać aż się zetnie (ok. 15-20min) wtedy ułożyć na wierzch owoce i zalać recztą galaretki i poczekać aż stęrzeje. dekowowć bitą smietaną. przed rozpoczęciem pracy  sprawdź czy twoja tortownica jest szczelna( np. wlej do niej trochę wody, jak będzie przeciekać to  trzeba wylożyć tortownicę papierem do pieczenia). 

Rafaello

Składniki


Biszkopt z 5 jajek
1 litr śmietany kremówki 30%
2 białe czekolady
2 paczki usztywniacza do śmietany
10 dkg wiórków kokosowych
10 dkg posiekanych migdałów
3 paczki ciastek - Petitki - rozkruszyć




Przygotowanie

Pół litra śmietany i 2 czekolady rozgrzać aż sie rozpuści. Do tego dodać kokoski, migdały i pokruszone ciastka.

Jak przestygnie ubić drugie pół litra śmietany z usztywniaczem, dodać do masy i wymieszać. Biszkopt obramować ramką wylać masę, wyrównać i dać do lodówki.

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Musaka - grecka zapiekanka z bakłażanami

Składniki

MUSAKA
2-3 duże bakłażany
1 duża cebula
2 ząbki czosnku świeżego lub 2 łyżeczki suszonego
1 kg mięsa mielonego (najlepiej cielęciny lub wołowiny zmielonej samemu)
1 puszka pomidorów przecierowych
1 łyżeczka oregano
mielony kminek ok 1 łyżeczka
cynamon ok 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa ok 0,5 łyżeczki
sól, pieprz, cukier
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy do smażenia
ser do posypania

SOS BESZAMELOWY
100 g masła
50 g mąki
ok 500 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


 


 





Przygotowanie

Kroimy bakłażany w plasterki, solimy, możemy skropić cytryną i odstawiamy na 1/2 godziny.
Odsączamy, smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5-10 min - bakłażany muszą zmięknąć i się wysuszyć.

Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso i smażymy mieszając przez ok. 15 minut, do czasu, aż mięso zmieni kolor na brązowy (jeśli mięso jest wieprzowe lub baranie dodaję tymianku i rozmarynu, aby zabić charakterystyczny zapach).
Dodajemy pomidory razem z zalewą, oregano, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut - do odparowania. Na koniec dodajemy resztę przypraw i czosnek.

W tym czasie przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło, zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy mąkę - stawiamy znów na palnik i robimy zasmażkę na złoty kolor. Stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając (wychodzi beszamel). Dodajemy soli, pieprzu i gałki. Niektórzy dodają jeszcze 2 żółtka i parmezan.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki bakłażana i mięso - na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem
wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut, do czasu, aż wierzch ślicznie się zrumieni. 

Ja aby zmniejszyć kaloryczność potrawy nie robię beszamelu, tylko sypię samym serem. Zapiekanka jest wtedy bardziej sypka, ale wspaniała w smaku. Polecam!

Martini Dry

Składniki

40ml dżinu
100ml wyrawnego wermutu
kruszony lód
oliwka



Przygotowanie

Wymieszać dżin, wermut i lód. Przecedzić, wlać do szkła koktajlowego i udekorować oliwką.

niedziela, 1 stycznia 2012

szybki makaron

Składniki

0,5 kg makaronu krotkiego (kokardki)
opakowanie pomidorkow deserowych (tych malych)
puszka tunczyka w oleju
swieza bazylia
ocet balsamiczny
sol, pieprz



Przygotowanie

W czasie jak sie bedzie gotowala woda na makaron (oczywiscie posolona) pokroic na cwiartki pomidorki, dodac tynczyka, sol, pieprz i ocet (tak do smaku). Ugotowany odcedzony makaron dorzucic do pomidorkow sypnac swieza bazylia i GOTOWE!!

obiecuje ze bedzie Wam smakowalo nawet na zimno!

Musztardowe kotlety mielone z serem

Składniki

Składniki:

o,5kg mięsa mielonego ( w moim przypadku mielona pierś kurczaka

dodatki:
1 całe jajko1 kopiasta łyżeczka musztardy (ostrej, np. rosyjskiej)1 starty ziemniak (nieodciskany)2 duże pieczarki (starte na małych oczkach)1 ząbek czosnku (rozgnieciony)gruby plaster żółtego sera (pokrojony w słupki o szerokości 1cm)
bułka tarta (do dosypania w mięso oraz na panierkę)przyprawy: sól, pieprz ziołowy




Przygotowanie

Przygotowanie:

Do mięsa dodać wymienione w skladnikach dodatki oraz bułkę tartą w ilości na oko, co by się kotleciki nam ładnie formowały i mieszamy dokładnie ;D
Łapki moczymy w wodzie, bierzemy mięso i rozpłaszczamy je w dłoni.
Na środku układamy słupek żółtego sera i zalepiamy mięsem.
Formujemy, tworząc wszystkim znane kotleciki mielone ( 8 sztuk) ;)


Uwagi:
To były pierwsze kotlety mielone, które zrobiłam w życiu, więc sporo przepisów się naczytałam, by stworzyć te MOJE ;)
Stary ziemniak nadaje hymm.. puszystości ? Nie wiem jak to nazwać ;)
Musztarda oraz starte pieczarki dają bardzo fajny posmak, a kawałek sera w kotlecie to u mnie w domu standard, bo uwielbiamy ciągnący się serek.

Mniam ! :)

Fladenbrot-Pide

Składniki

15 g drozdzy


0,5 lyzeczki cukru


450 g maki


1 lyzeczka soli


1 lyzka oliwy z oliwek


2 lyzki jogurtu (lub smietany)


1 bialko


1 lyzeczka sezamu





Przygotowanie

Drozdze z cukrem rozpuscic w 50 ml cieplej wody (ja robie 25 ml wody i 25 ml mleka,wtedy ciasto nie wychodzi twarde),odstawic na 10 minut.

Make z sola wsypac do miski,dodac rozpuszczone drozdze,oliwe,jogurt i zalac 75 ml wody (ponownie wode podzielic z mlekiem).Wyrobic ciasto a potem wyformawac kulke,posmarowac olejem ,przykryc czyms aby sie rozroslo.

Po wyrosnieciu dzielimy na dwie czesci,jeszcze raz dobrze kazda kulke zagniatamy,plasko kladziemy i rozciagamy.Nastepnie robimy lyzka wglebienia na calym ciescie,smarujemy bialkiem i posypujemy sezamem.

Na wczesniej posmarowana olejem blaszke kladziemy ciasto do piekarnika  o temp. 220 stopni i pieczemy ok.15 minut.