poniedziałek, 30 stycznia 2012

ziemniaki faszerowane pieczarkami

Składniki

400 g ziemniakow
100 g pieczarek
40 g cebuli
jajko
60 ml śmietany
tluszcz
4 g mąki
natka piertuszki
sól, pieprz



Przygotowanie

Grzyby obrać, ugotować, po czym drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i wygrazyć łyżeczka, po czym ugotować je w posolonej wodzie, wraz z wydrazonymi czastkami kilka minut. Cebule drobno posiekać i usmażyć. Do cebuli dodać grzyby, jajko ugotowane, przetarte cząstki ziemniaków, sól, pieprz do smaku. Wszystkie skladniki wymieszać. Wydrążone ziemniaki napełnić farszem, ułożyć w rondlu, polać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Śmietanę rozrobic z mąką, dodać do potrawy i chwilę poddusić. Podawac posypane natka pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz