sobota, 7 stycznia 2012

Indyk po Indyjsku Madras z warzywami bez ryzu

Składniki

Filet z indyka  1 duzy
Ziemiaki  4  duze
Cebule   4  duze
Marchef  4 duze 
1 maly kalafior 
1 mala glowka brockolki
1 kg dojrzalych pomidorow
1 penczek zielonego korejandru
1 puszka mleka kokosowego
Olej 

  2 lyzki oleju
   sol
  koriander
  cumin
  chili
  ingwer
  czosnek
  curry
z kazdego skladnika 2 duze lyzki 
i wszystkie pszyprawy utszec w mozdzierzu na paste  ( wazne ) 




Przygotowanie

Olej bardzo mocno rozgrzac w duzej patelni albo garnku
dodac utarta paste z pszypraw i rumnienic dodac pokrojona w krazki cebule podpiec dodalac pokroione w plastry ziemiaki i piec na zloto   miedzy czasie obrac pomidory ze skorki ipokroic  pozostale  warzywa marchew + kalafior +brokoli pszygotowac i pokroic na male kawalki  odstawic
Dalej  do pieczonych ziemiakow  dodac pszygotowane pomidory podlewajac  mlekiem kokosowym dusic ok 10 min  pod pszykryciem  .   nastepnie dolanczajac reszty  pszygotowanych warzyw  dalej pod pszykryciem dusic  wazne jest zeby warzywa nie byly rosgotowane !!!!  odstawic    na osobnej  patelni  piec na zloto pokroione w pasy filet z indyka  .   dolanczajac na koniec do reszty skladnikow  podlewajac reszta mleka kosowego i penczkiem zielonego korejandru  .  doprawic  wedlug wlasnego gustu  . np  sol   ,  chili  ,  curry  .  podawac bez ryzu  najlepiej  z chlebem  indyjskim  moze byc .  ev chleb arabski z czarnym sesamem !!!!   wazne jest zeby pszyprawy byly od poczontku pszypalone na goracym oleju  bo to jest inny smak !!!!!
To jest niby nie typowe bes  ryzu  alle pszepis mam od znajomej
ktora mieszkala w Indi  w koncu  ziemniaki pszywendrowaly do Europy z Indi i sa tam drosze od ryzu .  do tego smakuje szklaneczka zinmego kefiru z cytryna i curry na slodko lub na slono !!!!!  SMACZNEGO !!!!!!!!   niedlugo wstawie jeszcze inne
egzotyczne pszepisy !!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz