sobota, 28 stycznia 2012

Pulpeciki w sosie wykwintnym

Składniki

Składniki na pulpeciki:


0,5 kg mięsa mielonego indyczego;
0,5 szklanki bułki tartej;
1 duże lub 2 małe jajka;
2 ząbki czosnku;
przyprawy: sól, pieprz, ew. przyprawa do gyrosa.

Składniki na sos:


cebula duża;
30-50 dag pieczarek;
15 dag wędliny (szynki mielonej prasowanej);
1-2 ogórki kiszone;
koncentrat pomidorowy;
1-2 łyżki mąki;
sos sojowy - ok. 2 łyżek;
przyprawy: papryka słodka i ostra, sól, pieprz, ew. vegeta.    


 






Przygotowanie

Bułkę tartą zalać letnią wodą, tak żeby bułka "wypiła" wodę. Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, rozdrobnionym czosnkiem i przyprawami, dobrze wyrobić, jeżeli będzie za rzadkie, dosypać bułki tartej (nie za dużo, aby kolety nie stały się twarde i suche). Uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.

       Cebulę pokroić w półkrążki, udusić na oleju (można doprawić łyżeczką vegety), dodać pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażyć i przełożyć do garnka. Szynkę pokroić w cienkie paseczki i delikatnie przesmażyć, dodać do reszty. Wszystkie składniki zalać wodą (tyle, ile ma być sosu, ok. 1 litr wody) i zagotować, dodać ogórki pokrojone w cienkie paseczki i 3 łyżeczki przecieru pomidorowego. Doprawić przyprawami i sosem sojowym. Na końcu zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody i ewentualnie słodką śmietanką lub mleczkiem do kawy. 



      Do tego dania mam szczególny sentyment, gdyż było serwowane jako główne na naszych poprawinach. Naprawdę warto spróbować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz