sobota, 21 stycznia 2012

Bakłażany faszerowane

Składniki

4 bakłażany

 Nadzienie:
 1/2 kg mięsa mielonego,
 5 łyżek startego żółtego sera,
 100 ml rosołku z kostki,
 1/2 pęczka oregano,
 mielona papryka,
 1 czerstwa bułka,
 1 jajko

 Sos:
 10 dag cebuli,
 1 puszka pomidorów,
 2 ząbki czosnku,
 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 4 łyżki oliwy,
 sól,pieprz



Przygotowanie

Umyte bakłażany kroimy wzdłuż.Kładziemy miąższem do dołu na natłuszczonej blasze i pieczemy 30 min.w 200 stopniach.
Przygotowujemy nadzienie:bułę moczymy w wodzie lub mleku i odciskamy,mieszamy z mięsem,połową posiekanej cebuli,jajkiem,papryką,oregano,przyprawiamy solą i pieprzem.Mięso dokładnie wyrabiamy i schładzamy.
Przygotowujemy sos:na rozgrzanej oliwie szklimy resztę cebuli i posiekany czosnek.Dodajemy koncentrat pomidorowy,rosół i gotujemy,dodając rozdrobnione pomidory z puszki i przyprawiając solą i pieprzem.
Bakłażany układamy w żaroodpornej formie,nacinamy głęboko miąższ i w nacięciach umieszczamy farsz.Zalewamy sosem i posypujemy serem.Pieczemy 45 min. w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz