niedziela, 1 stycznia 2012

Musztardowe kotlety mielone z serem

Składniki

Składniki:

o,5kg mięsa mielonego ( w moim przypadku mielona pierś kurczaka

dodatki:
1 całe jajko1 kopiasta łyżeczka musztardy (ostrej, np. rosyjskiej)1 starty ziemniak (nieodciskany)2 duże pieczarki (starte na małych oczkach)1 ząbek czosnku (rozgnieciony)gruby plaster żółtego sera (pokrojony w słupki o szerokości 1cm)
bułka tarta (do dosypania w mięso oraz na panierkę)przyprawy: sól, pieprz ziołowy




Przygotowanie

Przygotowanie:

Do mięsa dodać wymienione w skladnikach dodatki oraz bułkę tartą w ilości na oko, co by się kotleciki nam ładnie formowały i mieszamy dokładnie ;D
Łapki moczymy w wodzie, bierzemy mięso i rozpłaszczamy je w dłoni.
Na środku układamy słupek żółtego sera i zalepiamy mięsem.
Formujemy, tworząc wszystkim znane kotleciki mielone ( 8 sztuk) ;)


Uwagi:
To były pierwsze kotlety mielone, które zrobiłam w życiu, więc sporo przepisów się naczytałam, by stworzyć te MOJE ;)
Stary ziemniak nadaje hymm.. puszystości ? Nie wiem jak to nazwać ;)
Musztarda oraz starte pieczarki dają bardzo fajny posmak, a kawałek sera w kotlecie to u mnie w domu standard, bo uwielbiamy ciągnący się serek.

Mniam ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz