czwartek, 26 stycznia 2012

Zupa z dyni_

Składniki

Wywar mięsno-warzywny (ja robię na wołowinie, 2 razy zmieniam wodę, 1,5 godziny gotuję na minimalnym ogniu, potem dodaję 3 marchewki, 2 pietruszki, korzeń selera, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy)
dynia pokrojona w kostkę 0,5 - 1 kg
2 ziemniaki
2 celule czerwone
5 ząbków czosnku
2 duże łyżki kwaśniej śmietany
natka pietruszki + koperek
proszkowany imbir
pieprz ziołowy
sól,
cukier



Przygotowanie

Dynię,  zalać wywarem i podgotować 3 minuty. Dodać pokrojone w kostke ziemniaki, cebulę pokrojona w piórka i czosnek pokrojony w plasterki ) I gotować dalej az wszystko będzie miękkie. Następnie dodać z wywaru ugotowane warzywa.
Wszystko razem zmiąć tłuczkiem do ziemniaków. Następnie przyprawić solą, cukrem, imbirem i pieprzem ziołowym (według uznania) i dodać zimną śmietanę. Na koniec wkroić mięso z wywaru (według uznania) i dodać dużo świeżej natki pietruszki i koperku.
Zupa jest naprawdę smaczna ;) Gotuję ją swojemu kochanemu Gnomowi, ale nie ukrywam, że sama też ją chętnie jem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz