środa, 25 stycznia 2012

tort prezydenta

Składniki

BISZKOPT:
4 jajka
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:
2 kostki masła
2 jajka
2 żółtka
1 szkl. cukru pudru
puszka ananasa
tabliczka gorzkiej czekolady
5 dkg rodzynków
5 dkg orzechów włoskich



Przygotowanie

BISZKOPT:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodać 4 łyżki gorącej wody oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Upiec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.Gdy ciasto ostygnie przekroić je na trzy krążki.

KREM:
Jajka i żółtka ubić z cukrem na parze.Utrzec masło na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej.Gotowy krem podzielić na 2 części.Jedną wymieszać z osączonym i drobno pokrojonym ananasem, a drugą z pokruszoną czekoladą.
Przełóżyć krążki najpierw ciemną a potem jasną masą.Wierzch tortu oblać polewą czekoladową i udekorować rodzynkami i orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz