poniedziałek, 9 stycznia 2012

Ciasto z delicjami pani Marysi

Składniki

8 białek
25 dag cukru
10 dag pokrojonych orzechów włoskich
10 dag rodzynek
10 dag kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl. syropu z brzoskwiń w puszce
1 szkl. wody
3 łyżeczki cukru

2 budynie śmietankowe
1 łyżeczka mąki pszennej
5 żółtek
kostka masła
2 paczki delicji
2 kieliszki wódki
2 galaretki



Przygotowanie

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, kokos, proszek do pieczenia, rodzynki i orzechy. Piec ok 1/2 godz. w temp. 180 o C.

Budynie śmietankowe rozpuścić w 1/3 szklanki wody, dodać łyżeczkę mąki pszennej.  Syrop z brzoskwiń zagotować z resztą wody i cukrem.  Wlać do gotującego się syropu rozmieszane bydynie i zagotować do zgęstnienia.Po wystudzeniu dodać 5 żółtek i paczkę masła. Rozmiksować

Masę wyłożyć na ciasto. Na masę kłaść biszkoptem do góry delicje nasączone wódką. Zalać 2 galaretkami sporządzonymi z nieco mniejszej ilości wody, niż napisane na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz