czwartek, 5 stycznia 2012

Zupa czosnkowa

Składniki

8 ząbków czosnku
6 łyżek oliwy
6 kromek bułki pszennej
1,5 litra wody
łyżeczka soli
łyżeczka tymianku
cwierc łyżeczki słodkiej papryki w proszku
6 dag żółtego sera



Przygotowanie

Czosnek zmiżdżyc lub drobno pokroic, zmieszac z solą.
Ser utrzec na tarce o dużych oczkach.
W garnku o grubym dnie rozgrzac oliwę, usmażyc na niej bułki z obu stron na jasnozłoty kolor.
Dodac czosnek zmieszany z solą i krótko podsmażyc na złoto.
Dodac tymianek. wlac wodę. dosypac paprykę.
Przykryc.
Gotowac 10 minut.
Delikatnie wyjac trzy kromki bułki i przeło,zyc na talerze.
Pozostałe pieczywo rozgnieśc w zupie.
Spróbowac, ewentualnie lekko dosolic.
Wlac zupę na talerze, posypac serem,podawac.


Grzanki smażyc z obu stron na lekko złoty kolor.
Nie przypiekac zanadto, bo będą się jeszcze dosmażac z czosnkiem.
Rozgrzane grzanki wyjmujemy z zupy przy użyciu dwóch łyżek lub łyżki i szpatułki.

RADA
Nie nalezy sypac papryki w poszku bezpośrednio na goracy tłuszcz.
Papryka zawiera bardzo dużo cukru, który pod wpływem gorąca skarmelizuje się i przyprawa stanie się gorzka.
Zanim wsypiemy paprykę, wlejmy do potrawy odrobinę zimnej wody.

JAK PODAWAC
Do zupy czosnkowej najlepszy jest ser typu cheddar.
Jeżeli utrzemy nieco więcej sera, możemy podac zupę z grzankami z bułki, krótko zapieczonymi z serem w piekarniku.
Możemy też przygotowac zupę wcześniej i przed podaniem zapiec ją z serem w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz