wtorek, 17 stycznia 2012

Łosoś w galarecie

Składniki

50 dag filetów z łososia,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 mała cebula,
1/2 selera,
1,5 l wody,
3 białka,
2-3 łyżki żelatyny,
2 łyżki octu
ziele angielskie (kilka kulek),
2 listka laurowe,
sól i pieprz.





Przygotowanie

Rybę oczyścić, umyć, zalać wodą i gotować na małym ogniu. Jarzyny oczyścić i dodać do ryby razem z przyprawami. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić na porcje i ułożyć na półmisku. Udekorować plastrami pomidora, plastrami ogórka, półplasterkami cytryny. oliwkami i gałązkami koperku. Jarzyny wyjąć, a wywar przecedzić. Wywar ponownie zagotować. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, rozprowadzić gorącym wywarem i połączyć z całością wywaru. Białka ubić i razem z octem dodać do wywaru. Mieszając gotować na małym ogniu ok 3 min. Galaretę przecedzić przez gęste zwilżone wodą płótno i doprawić do smaku. Tężejącą galaretą polać łososia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz