środa, 4 stycznia 2012

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Składniki

1 kg mąki tortowej
10 dag drożdży
2 szklanki mleka
20 dkg margaryny KASIA(najlepsza do ciast)
6 jaj (z tego 2 całe)
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy(2 terebeczki)
sól(szczypta)
1 kg owoców (śliwki,truskawki itp)

Na kruszonke:

1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
80 g masła
1 żółtko

  




Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,dodać mąke,wymieszać,odstawić do wyrośnięcia.
Jaja rozetrzeć z odrobinką soli,dodać cukier.Tłuszcz stopić.
Do wyrośniętego ciasta dodać jajka,wymieszać.Następnie dodać cukier waniliowy i tłuszcz.Wymieszać.Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć na blache(ciasto pięknie wyrasta,proponuje więc użyć sporej wielkości blaszke,aby ciasto nie "wyszło".Ja osobiście używam blaszki 28x40 cm.)
Na ciasto układać śliwki,koniecznie skórką do spodu,aby sok nie wchłaniał się w ciasto,truskawki lub inne owoce.
Posypać kruszonką.
Piec godzine w temperaturze 200 stopni.

                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz