niedziela, 1 stycznia 2012

Fladenbrot-Pide

Składniki

15 g drozdzy


0,5 lyzeczki cukru


450 g maki


1 lyzeczka soli


1 lyzka oliwy z oliwek


2 lyzki jogurtu (lub smietany)


1 bialko


1 lyzeczka sezamu





Przygotowanie

Drozdze z cukrem rozpuscic w 50 ml cieplej wody (ja robie 25 ml wody i 25 ml mleka,wtedy ciasto nie wychodzi twarde),odstawic na 10 minut.

Make z sola wsypac do miski,dodac rozpuszczone drozdze,oliwe,jogurt i zalac 75 ml wody (ponownie wode podzielic z mlekiem).Wyrobic ciasto a potem wyformawac kulke,posmarowac olejem ,przykryc czyms aby sie rozroslo.

Po wyrosnieciu dzielimy na dwie czesci,jeszcze raz dobrze kazda kulke zagniatamy,plasko kladziemy i rozciagamy.Nastepnie robimy lyzka wglebienia na calym ciescie,smarujemy bialkiem i posypujemy sezamem.

Na wczesniej posmarowana olejem blaszke kladziemy ciasto do piekarnika  o temp. 220 stopni i pieczemy ok.15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz