niedziela, 15 stycznia 2012

Ciasto jabłkowo cukiniowe z bakaliami

Składniki



2 szklanki obranych startych jablek (na duzych otworach)
2 szklanki obranej startej cukini (na duzych otworach)
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki maki
3 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka galki muszkatalowej w proszku
1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
Kilka kropli waniliowego aromatu do ciast
1 szklanka rodzynek
1/2 szklanki pokruszonych orzechow wloskich




Przygotowanie

> Piekarnik nagrzac do temp. 180st C
> Podluzna foremke wylozyc papierem do pieczenia
> W misce ubic jajka z cukrem na puszysta mase
> Dodac olej i chwile miksowac
> Make zmieszac z cynamonem, galka muszkatalowa, gozdzikami, sola i soda
> Make z przyprawami wsypac partiami do masy ciagle mieszajac
> Na koncu dodac bakalie, jablka, cukinie i wszystko lekko wymieszac
> Mase przelac do foremki
> Piec okolo 40 do 45 minut

Ciasto jest mieciutkie, wilgotne o korzennym smaku i wypelnione bakaliami Polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz