piątek, 20 stycznia 2012

przyprawowy sos wiejski

Składniki



4 zielne papryki , 2 kg pomidorów czerwonych , 30 dag cebuli , 25 dag marchwi , sok i miąz z 1 cytryny i 1 pomaranczy , ocet , cukier, sól





Przygotowanie

Paprykę przekroic i usunąć gniazda nasienne . Pomidory udusić i przetrzeć przez sito. Cebulę i marchew obrac i pokroic . Wszystko razem zmiksować , gotować w płaskim rondlu , odparowujac przez 1 - 1,5 godz, mieszając od czasu do czasu , aby się nie przypalilo . Dodać soku z cytryny i pomaranczy ,ocet, cukier i sól do smaku i dalej gotowac . Gdy sos zgestnieje - wkładać do gorących słoików , zamykać i poddawać suchej pasteryzacji tzn. pod kocyk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz