wtorek, 17 stycznia 2012

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Składniki

1 kg ziemniaków obrać i podgotować w osolonej wodzie.
2 cebule pokroić w kostkę lub w półkrążki
2 laski zwyczajnej kiełbasy lub innej obrać ze skórki i pokroić w wąskie półkrążki





Przygotowanie

Przygotować sobie naczynie żaroodporne wysmarowane margaryną
Ziemniaki podzielić na 3 części.
Jedną część pokroić w talarki i dać do naczynia na to dajemy 1 część kiełbasy i cebuli wcześniej lekko podsmażonej.Na tą kiełbasę ścieramy ser żółty (ilość według uznania) . Ser posypujemy papryką mieloną.  
Tak robimy na zmianę-ziemniaki ,kiełbasa,ser ziemniaki ,kiełbasa ,ser i na końcu ziemniaki.można wierzch posypać serem i papryką. Pod koniec pieczenia (ok 45-60 min) całość polewamy 4 łyżkami śmietany słodkiej(kwaśna nie rozleje się po wszystkich warstwach).


                                  Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz