sobota, 28 stycznia 2012

Tortilla z Kaszy Gryczanej

Składniki

Placek:


kasza gryczana (ciemna, palona) 1 szklanka - ugotowana na sypko (po ugotowaniu wychodzi oczywiście więcej)
cebula 1 bardzo duża
4 jajka
mąka kukurydziana 1,2 łyżki
sól, pieprz, chili, tymianek, koperek, bazylia, czosnek, natka pietruszki

Sos:


majonez 2 duże łyżki
śmietana 2 duże łyżki
sos sojowy 1 malutka łyżeczka
chili, koperek, czosnek

Ewentualne dodatki:



wędlina
ananas
papryczki chilli ze słoika
awokado






Przygotowanie

Przepis podkradziony z jakiejś gazety. Idealny da tych, którzy myśleli że nie lubią kaszy gryczanej. Bardzo szybkie przygotowanie.
Kasze Gryczaną gotujemy na sypko i odstawiamy do odstygnięcia (wystarczy żeby nie była bardzo gorąca) Do dużej miski wbijamy jajka, i mieszamy widelcem Do jajek dodajemy przyprawy wg uznania. Ja dodaję bardzo dużo koperku, natki pietruszki oraz czosnku (można dodać też świeży) Cebulę kroimy na dosyć drobne kawałki i smażymy na oleju. Tak, żeby była miękka. Cebulę dodajemy do jajek i mieszamy, a następnie dodajemy po trochu ugotowaną kaszę. W zależności od tego jaka wyjdzie masa, możemy dodać mąkę. Jeżeli wyjdzie gęsta, to mąkę możemy sobie darować. Smażymy tak jak omlet. Skladniki sosu wrzucamy do rondelka, podgrzewamy mieszając Placek jemy polany sosem. Kierując się własnymi upodobaniami, można dodać do placka (do jeszcze nieusmażonej masy) ananasa pokrojonego w kostkę (ale niewiele, bo masa wyjdzie zbyt wodnista), wędline uprzednio podsmażoną, 3 małe papryczki chilli ze słoika (polecam!), natomiast na wierzch usmażonego placka, oprócz sosu proponuję awokado Smacznego!

PS> Na zdjęciu obok widzicie tortille z szynką (bez cebuli), i posypaną szczypiorem.

W 100 g takiego placuszka mamy 186 kcal i 11,2 g tłuszczu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz