piątek, 20 stycznia 2012

Drożdżowa baba

Składniki

700 g mąki
60 g świeżych drożdży
1 i 1/3 szklanki cukru (około 180 g)
100 g masła
6 żółtek
0,5 litra mleka
0,5 łyżeczki soli
200 g rodzynek
150-200 g skórki pomarańczowej
ew. parę kropel cytrynowego aromatu

 






Przygotowanie

Do połowy letniego mleka wsypać połowę ilości cukru, wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do dużej misy wsypać przesianą mąkę dodać rozczyn, resztę cukru, mleko, żółtka i sól. Wymieszać aż ciasto będzie odchodziło od rąk, dodać letnie rozpuszczone masło, ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Lekko wymieszać, dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (3 litrowej z kominkiem). Odstawić ponownie aż ciasto urośnie do wysokości 3/4 formy.

Piec około 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto jest gotowe, gdy patyczek włożony do ciasta jest suchy.

Po upieczeniu polać lukrem: 1 szklankę cukru pudru utrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i 1 łyżką gorącej wody.

Babkę można nasączyć również sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością słodzonej wody lub alkoholu, babkę ponakłuwać, nasączyć

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz