sobota, 28 stycznia 2012

Paszteciki krucho-drożdżowe z nadz szpinakowym

Składniki

Ciasto:
Mąka - 25 dag
Margaryna - 10 dag
drożdże - 3 dag
łyżeczka cukru
2 żółtka
3 łyżki śmietany
(białko)



Farsz:
szpinak mrożony - pół opakowania 450 gramowego
twaróg półtłusty - kostka 250 gram
czosnek - 1,2 ząbki
łyżka masła
przyprawy: vegeta, sól, pieprz



Przygotowanie

Ciasto: Mąke przesiać przez sito posiekać nożem z margaryną. dodać żółtko, drożdże roztarte z cukrem, śmietanę i zarobić jednolite ciasto. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawic żeby trochę podrosło w ciepłe miejsce np. na kaloryfer.
Farsz: Szpinak lekko rozmrozić. Czosnek rozdrobnić i podsmażyć na maśle, dodać szpinak i dusić aż woda odparuje ( około pół godziny). Potem przestudzić i zmieszać z rozmiażdżonym twarogiem. Doprawić.
Ciasto podzielić rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3-4mm. Nadzienie nakładać wzdłuż dłuższego boku prostokąta, zawinąć w rulon, pokroić na skos lub prosto na odcinki ok. 8-10 cm. Paszteciki ułożyc na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować białkiem, piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 stopni na złoty kolor ( ok.25-30 min).
Dodam że ciasto wychodzi super, nie ma z nim problemów, nie przywiera, ma super konsystencję, łatwo sie zwija. 
Z podanej porcji powinno wyjść 8 dużych pasztecików.
Przepis na ciasto z książki "Kuchnia domowa" R. Chojnackiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz