poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Tort karlsbadzki

Składniki

10 dag gorzkiej czekolady
30 dag mielonych migdałów
10 dag mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag masła
30 dag cukru pudru
6 jajek
2 łyżeczki cynamonu
25 dag konfitury ( morelowa, sliwkowa )
10-15 dag białej czekolady

łyżeczka = 5 ml



Przygotowanie

Gorzką czekoladę siekamy. Migdały prażymy na suchej, rozgrzanej patelni, aż zaczną mocno pachnieć. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno żółtka, cynamon, posiekaną gorzką czekoladę, migdały, mąkę, proszek do pieczenia. Białka ubijamy na pianę, delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy godzinę w temp. 180 st.C.
Po wystygnieciu smarujemy górę konfiturą i posypujemy utartą białą czekoladą.



źródło przepisu:
KUCHNIA 12.2005

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz