czwartek, 26 kwietnia 2012

Cukinia faszerowana kurczakiem

Składniki


3 małe, ale grube cukinie
1 średnia pierś z kurczaka (podwójna)
2 duże pomidory
30 dag sera żółtego (rodzaj sera według gustu, byle się dobrze topił)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz
bazylia i oregano (mogą być też zioła prowansalskie)




Przygotowanie

Cukinie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ (zostawiamy tylko twardą część).

Pierś z kurczaka mielimy blenderem lub maszynką do mielenia mięsa (jeśli ktoś nie ma takiego sprzętu pierś można pokroić w drobniutką kosteczkę i ewentualnie jeszcze stłuc tłuczkiem do mięsa). Na patelnię wlewamy oliwę i przysmażamy na niej pierś z kurczaka do momentu, aż nie będzie surowa (nie musi się zezłocić).

Pomidory obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do kurczaka. Dodajemy czosnek i przyprawy. Smażymy na małym ogniu aż woda z pomidorów wyparuje i zostanie w miarę jednolita gęsta masa.

Ser żółty ścieramy na tarce i połowę dorzucamy do mięsa i pomidorów. Wszystko mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia.

Masę z patelni przekładamy do wydrążonych cukinii. Wkładamy cukinie do piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy cukinie są już miękkie wyjmujemy delikatnie blachę i posypujemy każdą z cukinii pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 2-3 minuty.

Można podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz