wtorek, 10 kwietnia 2012

Diabelskie placki

Składniki

Placki:
6-7 ziemniaków, 2 jajka, 1 duża cebula, pół szklanki mąki, sól, pieprz, oliwa do smażenia.
Farsz: 0,5 kg surowej wędzonej kiełbasy (najlepsza jest kiełbasa polska surowa, może być też salami, ale nie suszone), 3 cebule, 3 ząbki czosnku, pół torebki mielonej słodkiej papryki, oliwa, łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki mąki, sól, cukier, pieprz, ocet winny.



Przygotowanie

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce, wbić jajka, dodać mąkę, posolić i popieprzyć do smaku. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć z obydwu stron duże, raczej cienkie placki (prawie jak naleśniki). Nie należy ich zbyt mocno rumienić.
Kiełbasę pokroić na plasterki te zaś - na paseczki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić kiełbasę i szybko przesmażyć na dużym ogniu do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z ognia, poczekać aż przestanie skwierczeć, wsypać słodką paprykę i bez podgrzewania rozprowadzić w tłuszczu. Wsypać drobno pokrojoną cebulę, dodać koncentrat pomidorowy i dopiero teraz wstawić na malutki ogień. Dusić ok. 20 minut pod pokrywką.Gdyby się zaczynało smażyć - wlać 2 łyżki wody Dodać łyżkę octu, zmiażdżony czosnek, ostrą paprykę i łyżeczkę cukru. Zagotować. Zdjąć z ognia. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać do kiełbasy, szybko wymieszać i ogrzać do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Lekko przestudzić.
Placki smarować grubo farszem i składać na pół. Przed podaniem podgrzać na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Podawać z dowolną surówką. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz