czwartek, 12 kwietnia 2012

Puchatki bananowe

Składniki

3 żółtka
2 białka
35 g mąki kukurydzianej
60 g mąki tortowej
2 czubate łyżki cukru
360 g gęstego kremowego jogurtu naturalnego
1 duży lub 2 niewielkie banany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia




Przygotowanie

Ich nazwa jest nieprzypadkowa. Placuszki są delikatne i wiotkie, rozpływające się w ustach. Na talerzu wyglądają bardzo zwyczajnie, ot takie tam sobie pachnące flaczki. Ale spróbujcie, jak smakują. Szczególnie, gdy towarzyszy im delikatny słodki dżem pomarańczowy przygotowany bez dodatku gorzkawych skórek.

Do białek dosyp cukier, ubijaj chwilę, lecz nie na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo w następującej kolejności: żółtka, jogurt, oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj z pokrojonym w półplasterki bananem.

Smaż z obu stron na średnim ogniu na płytkim oleju do zrumienienia.
Placuszki są doskonałe z domowym dżem pomarańczowym lub po prostu posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz