niedziela, 1 kwietnia 2012

Ciasteczka czekoladowe

Składniki

3/4 kostki miękiego masłą
1 szklanka cukru pudru
6 łyżek ciemnego kakao
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
1 żółtko
1 łyżka mleka
1,5 szklanki mąki uniwersalnej
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
cukier puder do posypania



Przygotowanie

Utrzeć masło w misce na puszystą masę kremową.
Dodać cukier puder oraz kakao i wymieszać składniki.
Dodać żółtko, wanilie i mleko - wymieszać
Wsypać mąkę proszek do pieczenia i sól. mieszać za pomocą łopatki, aż składniki się połączą.
Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, uformować dysk i chłodzić przez 20 minut.
Rozgrzać piekarnik do 160C
Na opruszonej cukrem pudrem powierzchni blatu rozwałkować ciasto na grubość 0.5 cm.
wyciąć dowolne kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 12- 15 minut.
ciasteczka ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakują z zimnym mlekiem.
ciasto można zamrażać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz