wtorek, 10 kwietnia 2012

Zapiekanka makaron z kiełbasą i pieczarkami

Składniki

-1 opakowanie makaronu (świderki, rurki)
-kiełbasa (podwawelska)
-30 dag pieczarki
-cebula
-1 puszka kukurydzy
-10 dag żółty ser
-2 jaja
-3/4 szklanki mleka
-1 pęczek natka pietruszki
-3 łyżki koncentrat pomidorowy
-2 łyżki ketchup
-1 szklanka wody
-olej, sól, pieprz



Przygotowanie

1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (al dente- chodzi o to żeby nie przegotowac, bo będzie za miękki).
2.Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, wszystko podsmażamy na niewielkliej ilości tłuszczu.
3.Siekamy natkę pietruszki, osączamy kukurydzę z puszki, osączamy ugotowany makaron.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wkładamy wszystkie składniki wymieszane (makaron, kiełbasa, kukurydza, natka,pieczarki,cebula)
5.Jajka rozmącic w mleku, doprawic solą, pieprzem, polac danie i wstawic do nagrzanego piekarnika 200 C, zapiekac 20 minut.
6. W między czasie przygotowac sos - koncentrat, ketchup łączymy ze szklanką wody, doprawiamy solą, pieprzem.
7.Po 20 minutach polewamy sosem zapiekankę i posypujemy na wierzch żółtym serem startym na tarce - zapiekamy jeszcze 10 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz