poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Dżem dukanowy

Składniki

2 torebki dowolnej owocowej herbaty (malinowa, truskawkowa)


1 torebka herbaty cytrynowej lub odrobina kwasku cytrynowego


łyżeczka żelatyny


trochę słodzika do smaku





Przygotowanie

Przepis jest bardzo prosty, a powstaje użyteczny np do dukanowych naleśników dżemik. Jego jakość zależy od jakości herbaty - im bardziej owocowa, tym lepszy dżem wychodzi.

Rozpocząć od zaparzenia w około 3/4 kubka wszystkich torebek herbaty i pozostawienie na około 10-15 minut. Po tym czasie woreczki odsączyć, herbatę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać słodzik, na końcu żelatynę. Zdjąć z gazu i chwilę mieszać, by żelatyna się rozpuściła. Nie przejmować się, że straci klarowność - to zasługa żelatyny.

Poczekać do wystygnięcia, wsadzić do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano przemieszać i mamy dżem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz