czwartek, 5 kwietnia 2012

Pomarańczowa krajanka mojej mamy

Składniki

4-5 paczek (po 10 dag) herbatników2 galaretki pomarańczowe2 słoiczki dżemu pomarańczowego1 torebka gorzkiej polewy czekoladowej1/4 szklanki śmietanki kremówki1 cukier waniliowykolorowe cukierki groszki do dekoracji




Przygotowanie

Galaretki zalej 2 szklankami goracej wody. Mieszaj, aż się całkowicie rozpuszczą. Odstaw w chłodne miejsce.
Kwadratową formę o boku 25 cm wyłożyć pegraminem. Na spodzie poukładaj (jedenoboki drugiego) 1/2 herbatników.Tężejącą galaretkę starannie wymieszaj z dżemem pomarańczowym. Wstaw do lodówki na 10 minut.Masę rozsmarować na przygotowanym spodzie. Przykryć pozostałymi herbatnikami. Schłodzić.Polać stopioną polewą.Śmietankę ubij lekko z cukrem waniliowym.Ciasto udekorować śmietaną i cukierkami.Ten przepis dostała moja mama od koleżanki, ale nie miała kiedy go upiec więc ja go wypróbowałam :D I naprawdę polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz