niedziela, 8 kwietnia 2012

Penne z cukinią i rukolą

Składniki

makaron penne lub inny, jaki lubimy dość gruby (często używam lubelli fit)
jedna cukinia wielkości "marketowej" (około 40 dag)
cebula duża
pęczek rukoli
kilka gałązek bazylii lub spora szczypta suszonej
oliwa do smażenia (lub olej)
łyżka śmietany (używam 18% piątnicy)
sól
pieprz mielony grubo (najlepiej kolorowy)
odrobina ocztu winnego jasnego (łyżeczka)
starty ser do posypania



Przygotowanie

Makaron ugotować tak jak lubimy. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmazyć na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula będzie "w połowie drogi do miękkości" dodać pokrojoną na zapałkę cukinię ( ja kroję na szatkownicy, a można po prostu drobno pokroć) Cukini nie obieram.
Na patelnię kapnąć trochę wody i posolić. Gdy cukinia będzie prawie miękka ( nie lubię "rozmamłanej") zdjąć z ognia, dodać pokrojoną średnio drobną rukolę i bazylię ( zostawić parę listków na przybranie) przyprawić pieprzem i octem, dodać łyzkę smietany i wymieszać
Wyłozyć na makaron, posypać serem, ozdobić listkiem bazylii. To jedno z moich ulubionych letnich dań.

Mam zamiar wypróbować "kapnięcie" do duszenia cukini białym winem wytrawnym, ale to dopiero plany :). Próbowałam za to wersję z odrobiną czosnku, polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz