sobota, 14 kwietnia 2012

Placek Bounty

Składniki






Ciasto
- mąka 3/4 szklanki
- cukier 1/2 szklanki
- 5 jajek
- łyżka proszku do pieczenia
-łyżka octu winnego, lub zwykłego 10%
- kakao 2 łyżki
- szczypta soliłyżka bułki tartej do posypania formy
masa
- mleko 3 szklanki
- wiórki kokosowe 250 g
- masło/ margaryna 200g
- cukier 1/2 szklanki
- cukier waniliowy -całe opakowanie
- budyń waniliowy, lub śmietankowy

polewa:
- ja używam gotowej z firmy gelwe. jest sprawdzona i zawsze wychodzi. najbardziej lubię mleczną. jeśli jednak ktoś woli zrobić swoją proszę bardzo.




Przygotowanie



Wykonanie:

Ciasto:
- białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli, dodać cukier i dalej ubijać
- w osobnej miseczce wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i ocetem ,aż do uzyskania piany
- pianę przełożyć do ubitych białek
- dodać mąkę i kakao
- ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy
- piec w nagrzanym pikarniku do 170 stopni przez ok 30 min.

masa:
-2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym
- doać wiórki i gotaować przez ok 20 min, aż wiórki wchłoną mleko
- należy stale mieszać, aby masa sie nie przypaliła
- do pozostałej częsci mleka, czyli 1/2 szklanki wsypać budyń i dobrze wymieszać
- następnie wlać go do masy z wiórek i mleka i zagotować
- ciągle mieszając, by nie powstały gródki
-  masę należy odstawić do wystygnięcia

polewa;
rozpuścic ją wg zaleceń na opakowaniu, lub zrobić własną

przekładanie ciasta:
- na wystudzony biszkopt wyłożyć zimną masę
- wyrównać powierzchnię w miarę mozłiwości
- na na masę wylać polewę czekoloadową
- pozostawić chwilkę do lekkiego zastygnięcia polewy
- włozyć do lodówki, aby ciasto zastygło i przybrało jednolita formę
- najlepsze jest po kilku godzinach

zawsze wychodzi i jest podobne do batonika. Bounty polecam 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz